Het stroomnet raakt overbelast

Met dank overgenomen van Volkspartij voor Vrijheid en Democratie (VVD) i, gepubliceerd op woensdag 28 februari 2024.

Steeds vaker raakt het Nederlandse stroomnet overbelast. Dit probleem werd te lang onderschat. Terwijl we steeds meer problemen ondervinden door ons overvolle stroomnet. De elektrische auto kan niet meer worden opgeladen tijdens piekuren, de warmtepomp verliest aan kracht en in het ergste geval valt de stroom uit.

Dit komt onder andere doordat we grote stappen zetten op het gebied van duurzaamheid. Dat is eigenlijk vooral positief. Alleen is ons stroomnet nog niet klaar voor de toekomst. Elektrische auto’s en warmtepompen zijn beter voor het milieu, maar vragen veel van het stroomnet. Zonne-energie terugleveren wordt moeilijker, want dat maakt gebruik van hetzelfde overbelaste stroomnet. En dit is slechts het topje van de ijsberg.

Nieuwe woonwijken kunnen niet worden aangesloten, waardoor woningbouw wordt vertraagd. Bedrijven kunnen zich niet vestigen of uitbreiden. Ondernemers kunnen niet verduurzamen als ze dat willen. Ons overvolle stroomnet lijkt Nederland op slot te zetten. Daarom is het noodzakelijk om ons stroomnet snel uit te breiden.

Kamerlid: Geen goed signaal richting mensen die elektrisch (willen) rijden. Het volgelopen stroomnet heeft steeds grotere maatschappelijke gevolgen en de reactie erop is steeds chaotischer.

Aangemeld voor vragenuurtje. Mijn twee boodschappen:

— Silvio Erkens (@SilvioErkens) February 27, 2024

Tweede Kamerlid Silvio Erkens stelt daarom verschillende plannen voor om ons stroomnet te versterken. De enige echte oplossing staat vast, we moeten zo snel mogelijk ons stroomnet uitbreiden. Maar vertragende regelgeving, zoals lange vergunningsprocedures, moet op de schop. Een grote uitbreiding van het hoogspanningsnet werd bijvoorbeeld 18 maanden opgehouden door de vondst van een dassenburcht. Dat vinden wij onredelijk. Daarom willen we de procedures versnellen.

Het is essentieel om het stroomnet zo snel mogelijk uit te breiden. Anders dreigt Nederland vast te lopen.

Ook willen we de rol van zogenaamde ‘energy-hubs’ vergroten, waarbij bedrijven op één stopcontact worden aangesloten in plaats van elk een eigen stopcontact. Dit versnelt aansluiting op het stroomnet én maakt het makkelijker om stroom te delen. Zo kunnen bedrijven die overdag produceren en anderen die ’s avonds werken, de stroombelasting op het net verdelen, waardoor er op korte termijn meer ruimte ontstaat.

Het is essentieel om het stroomnet zo snel mogelijk uit te breiden. Anders dreigt Nederland vast te lopen. Dit heeft grote gevolgen voor onder andere het behalen van onze duurzaamheidsdoelen, woningbouw en economische groei. Energie is een absolute basisbehoefte voor iedereen in Nederland, daarom blijven wij voorstellen doen om het stroomnet aan te pakken.

Wil je al onze plannen lezen? Bekijk dan onze standpunten over klimaat en energie.