Onze plannen om de georganiseerde misdaad aan te pakken

Met dank overgenomen van Volkspartij voor Vrijheid en Democratie (VVD) i, gepubliceerd op dinsdag 27 februari 2024.

Na bijna zes jaar kregen vandaag de hoofdrolspelers in het Marengo-proces levenslang cel opgelegd. In dit proces staan totaal zeventien verdachten terecht, waaronder hoofdverdachten Ridouan Taghi. Samen maken de verdachten deel uit van een criminele organisatie die verantwoordelijk is voor zes moorden, vier moordpogingen en het voorbereiden van liquidaties.

Ons Tweede Kamerlid Ulysse Ellian spreekt zich in de Tweede Kamer al jaren uit tegen de georganiseerde misdaad. Want voor de VVD is het helder, misdaad mag niet lonen. Als een crimineel in de gevangenis zit, moet Nederland daar veiliger van worden. We moeten altijd voorkomen dat criminelen vanuit de gevangenis door kunnen gaan met criminele activiteiten.

Helaas zien we dat de georganiseerde misdaad zich steeds meer in onze samenleving heeft genesteld. Hier moeten we ons met preventie, straf en verstoring van criminele verdienmodellen krachtig tegen beschermen.

Tweede Kamerlid Ulysse Ellian heeft hiervoor de afgelopen jaren meerdere voorstellen gedaan:

Motie Ellian over per direct nadere maatregelen invoeren in de EBI in Vught. 6 juli 2022

In de Extra Beveiligde Inrichting (EBI) in Vught zitten kopstukken van criminele organisaties en andere zeer (vluchtgevaarlijke) personen. Zo ook diverse kopstukken van de criminele organisatie van Ridouan Taghi. Het is naïef om te denken dat criminelen wanneer ze in een cel zitten rustig wachten tot hun gevangenisstraf afloopt. Zware criminelen zullen er alles aan doen om hun criminele organisatie vanuit gevangenschap voort te zetten. Met deze motie is verzocht om nieuwe maatregelen toe te voegen die bijdragen aan het beperken van het aantal belmomenten en het bovendien niet langer toestaan van het spreken van een andere taal dan Nederlands of Engels, tenzij een gedetineerde evident beide talen niet machtig is.

Motie Ellian over het weigeren van brieven tussen Mohammed B. en Ridouan Taghi tenzij evident geen sprake is van versluierde communicatie. 10 november 2022.

Op 17 september 2022 bleek dat Ridouan Taghi vanuit de EBI in Vught brieven uitwisselde met terrorist Mohammed B. die toen vastzat op de terroristenafdeling (TA) in Rotterdam. Dat de gevaarlijkste crimineel van Nederland en de bekendste terrorist van Nederland met elkaar kunnen communiceren is onwenselijk. Bovendien schuilt altijd het gevaar dat er versluierde communicatie tussen beiden plaatsvindt. Daarom is per november 2022 verzocht om de briefwisseling tussen Ridouan Taghi en Mohammed B per direct te stoppen.

Motie Ellian over aan gedetineerde in de EBI en ATI’s maximaal twee advocaten toestaan voor rechtsbijstand ter zake van straf- en daaraan gerelateerde zaken. 10 november 2022

Natuurlijk heeft elke gedetineerde recht op rechtsbijstand. Maar de advocaat kan ook misbruikt worden door criminelen. Omdat een veelheid van advocaten zowel in de EBI als in de de Afdelingen Intensief Toezicht (AIT) gedetineerden bezoeken, is er verzocht om per direct in de EBI en de AIT’s aan gedetineerden maximaal twee advocaten toe te staan die rechtsbijstand verlenen ter zake van straf- en daaraan gerelateerde zaken zoals detentie. Op gemotiveerd verzoek kan de orde van advocaten nog bijstand van een advocaat op een ander rechtsgebied kan toestaan.

Motie Ellian over een uniform beveiligings- en detentieregime voor de Afdelingen Intensief Toezicht creëren. 17 november 2022

Naast de Extra Beveiligde Inrichting (EBI) in Vught kent een aantal Penitentiaire Inrichtingen de Afdelingen Intensief Toezicht (AIT) dat een hoger beveiligingsregime heeft dan gewone detentie. De AIT’s hebben echter geen helder en uniform beveiligings- en gevangenisregime, terwijl er wel criminele kopstukken van diverse criminele samenwerkingsverbanden zijn gedetineerd. Aangezien er geen risico’s genomen mogen worden ten aanzien van communicatie met andere gedetineerden alsmede de buitenwereld een voorstel gedaan om een uniform beveiligings- en detentieregime voor de AIT’s te creëren waarbij volledige controle van communicatie het uitgangspunt is en te realiseren dat criminele kopstukken zo veel mogelijk in te EBI geplaatst worden.

Motie Ellian over onderzoeken of een aparte locatie voor de EBI-pluscategorie gevonden kan worden. 17 november 2022

Deze categorie criminele kopstukken zoals Ridouan Taghi en Willem Holleeder is zo gevaarlijk dat zij in een aparte EBI-waardige locatie geplaatst zouden moeten worden, zodat ook kostbare capaciteit in de EBI vrijkomt. Om bepaalde criminele samenwerkingsverbanden te ontmantelen, zoals die van Ridouan Taghi, worden namelijk steeds meer aanhoudingen binnen hetzelfde samenwerkingsverband verricht. Het probleem is alleen waar we deze mensen laten. Het concentreren van gedetineerden uit hetzelfde criminele samenwerkingsverband en/of familieleden is zeer ongewenst. Daarom is er een voorstel gedaan om te onderzoeken of een aparte (tijdelijke) locatie voor de zwaarste categorie gedetineerden gevonden kan worden en te onderzoeken waar op korte termijn hoogbeveiligde cellen gerealiseerd zouden kunnen worden om spreiding te creëren.

Motie Ellian over rechtshulp- en uitleveringsverdragen geen papieren tijgers laten worden. 18 april 2023

Drugcriminelen die wij in Nederland zoeken, hebben zich vaak in het buitenland verscholen. Ridouan Taghi is aangehouden in Dubai net zoals zijn zoon. Multilaterale en bilaterale rechtshulp- en uitleveringsverdragen zijn daarom essentieel voor de opsporing en berechting van internationaal opererende drugscriminelen. Helaas worden niet in alle gevallen rechtshulpverzoeken en uitleveringsverzoeken tijdig en juist opgevolgd. Nederlandse criminele kopstukken mogen strafrechtelijke vervolging en berechting niet ontlopen omdat andere landen hen een veilige haven bieden. Daarom heeft Ulysse Ellian een motie ingediend die de regering verzoekt zich maximaal in te spannen om ervoor te zorgen dat rechtshulp- en uitleveringsverdragen geen papieren tijgers worden.

Amendement Ellian Wilders over uitbreiding van hoogbeveiligde cellencapaciteit in Vught. 8 februari 2024.

Er moet zo snel mogelijk een nieuwe hoogbeveiligde locatie voor criminele kopstukken en/of andere gevaarlijke criminelen gerealiseerd worden. Het kunnen spreiden van grote en gevaarlijke criminelen lukt namelijk onvoldoende, met alle risico’s van dien. Het beveiligingsniveau van de Afdelingen Intensief Toezicht (AIT) is onvoldoende voor deze criminele kopstukken. Te vaak worden nog opdrachten gegeven vanuit een AIT. Helaas lukt het ook onvoldoende om criminele kopstukken in de EBI te plaatsen. Daarom is het noodzakelijk dat zo snel mogelijk een locatie gerealiseerd wordt die strenger beveiligd kan worden dan een AIT en bijna aan EBI niveau kan voldoen. Die locatie is er: namelijk de oude EBI oftewel de TEBI (Tijdelijk Extra Beveiligde Inrichting). Deze bevindt zich op het terrein van Vught en kan vanwege de verbouwingen die daar al plaatsvinden daar met grote snelheid gerenoveerd worden en omgevormd tot een uitstekende locatie. Daarom is er tijdens de afgelopen begrotingsbehandeling een voorstel ingediend en aangenomen om de hoogbeveiligde cellencapaciteit uit te breiden en extra middelen vrij te maken voor dit doel.

Wil je al onze plannen lezen om Nederland veilig en vrij te houden. Bekijk dan onze standpunten.