Bas Eickhout gekozen tot Europese lijsttrekker GroenLinks-PvdA

Met dank overgenomen van Partij van de Arbeid (PvdA) i, GroenLinks (GL) i, gepubliceerd op dinsdag 30 januari 2024.

Bas Eickhout is gekozen als lijsttrekker van GroenLinks-PvdA voor de Europese Parlementsverkiezingen van 6 juni 2024. Dat maakten de partijbesturen vandaag bekend na een stemming onder de leden.

Meerderheid vóór Bas Eickhout als lijsttrekker

Afgelopen week konden de leden van beide partijen stemmen over de lijsttrekker voor de gezamenlijke Europese lijst. Een overgrote meerderheid stemde hiermee in.

96% van de stemmen ging naar Bas Eickhout. 4% stemde ‘geen van de kandidaten’. In totaal zijn er 23.715 stemmen uitgebracht. Dat komt neer op een totale opkomst van 30,35%.

Samen drukken we een stevig rood-groen stempel op het Europees Parlement.

Bas Eickhout

Eerste reacties

Bas Eickhout: “Ik ben heel blij met deze steun van de leden van PvdA en GroenLinks. Ik sta te springen om een stevig rood-groen stempel te drukken op het Europees Parlement. Met de komende campagne laten we zien hoe we met linkse samenwerking een mooier, socialer, en groener Europa voor elkaar kunnen krijgen.”

Frans Timmermans: “Bas is een zeer gedreven en ervaren politicus. Hij heeft bewezen hoe je een socialer en groener Europa dichterbij kunt brengen. Daarom heeft hij al mijn steun.”

Stemgeheim

Vanwege het stemgeheim weten we niet of er verschil is tussen hoe GroenLinks- en PvdA-leden hebben gestemd. Leden kunnen tot woensdag 31 januari om 16.00 uur bezwaar aantekenen, door te mailen naar [email protected].

Proces-verbaal uitslag