Commissie Europees Parlement bekrachtigt deal Airbnb-wet

Met dank overgenomen van GroenLinks (GL) i, gepubliceerd op woensdag 24 januari 2024.

De interne marktcommissie van het Europees Parlement stemde vandaag unaniem in met het akkoord over de Airbnb-wet dat eerder in november werd bereikt. De wet moet ervoor zorgen dat verhuurplatforms als Airbnb en Booking.com beter in toom gehouden kunnen worden. Europarlementariër Kim van Sparrentak is hoofdonderhandelaar op deze wet: “Steden hebben last van de wildgroei aan illegale vakantieverhuur. We zorgen ervoor dat steden hun lokale regels voor vakantieverhuur beter kunnen handhaven zodat meer woningen voor bewoners beschikbaar blijven.’’

Kim van Sparrentak @kimvsparrentak

Europarlementariër

In de nieuwe wet worden platforms verplicht iedere maand gegevens te delen over hoeveel nachten een huis of appartement verhuurd is én aan hoeveel personen. Van Sparrentak: ‘‘De verhuurplatforms weigerden tot nu toe data te delen, waardoor lokale regels moeilijk te handhaven waren. Een stad als Amsterdam staat te springen om deze wet. We laten nu zien dat niet grote techbedrijven, maar steden zelf bepalen wat de regels zijn. De scheve machtsverhoudingen worden zo rechtgetrokken."

Steden en andere overheden kunnen door de nieuwe wet straks sneller overgaan tot het schorsen van verhuurders en platforms opdragen advertenties te verwijderen als regels worden geschonden of bij gevallen van fraude.

Er volgt eind februari nog een stemming door het voltallige Europees Parlement om de wet definitief aan te nemen. Twee jaar later kunnen de nieuwe regels dan in werking treden.