Leden stemmen over lijsttrekker en kandidatenlijst EP-verkiezingen

Met dank overgenomen van Partij van de Arbeid (PvdA) i, GroenLinks (GL) i, gepubliceerd op woensdag 17 januari 2024.

De leden van GroenLinks en de Partij van de Arbeid stemmen in twee referenda over de gezamenlijke lijsttrekker en kandidatenlijst voor de Europese verkiezingen op 6 juni. De referenda werken hetzelfde als afgelopen jaar voor de Tweede Kamerverkiezingen.

Lijsttrekkersreferendum

Op dit moment loopt de sollicitatieprocedure voor lijsttrekker van GroenLinks-PvdA voor de Europese Parlementsverkiezingen. Op basis hiervan doet de lijsttrekkerscommissie een voordracht. Volgende week mogen leden van beide partijen hun voorkeur hierover uitspreken. Als je stemgerechtigd lid bent, krijg je maandag een mail met de voordracht en je stemcode. Het lijsttrekkersreferendum loopt van 22 t/m 30 januari 2024.

Referendum over de kandidatenlijst

Als de lijsttrekker bekend is, volgt het referendum over de kandidatenlijst. Eerst publiceert de kandidatencommissie de conceptlijst. De leden kunnen dan stemmen over de volgorde van de kandidaten van hun eigen partij. Daarna wordt de definitieve kandidatenlijst samengevoegd met vaste plekken voor GroenLinks en de PvdA, afhankelijk van welke partij de lijsttrekker levert. Het kandidatenreferendum loopt van 6 t/m 20 februari 2024.

Hoe kan ik stemmen?

Voor elk referendum krijgen stemgerechtigde leden van GroenLinks en de PvdA per mail een persoonlijke stemcode met het stemonderwerp en instructies over hoe je kunt stemmen. Dit gaat op dezelfde manier als bij de Tweede Kamerverkiezingen. Heb je hier vragen over? Je vindt het antwoord waarschijnlijk bij de veelgestelde vragen.