Brief regering; Planning en voortgang Algoritmeregister - Informatie- en communicatietechnologie (ICT)

Deze brief is onder nr. 1106 toegevoegd aan dossier 26643 - Informatie- en communicatietechnologie (ICT).

1.

Kerngegevens

Officiële titel Informatie- en communicatietechnologie (ICT); Brief regering; Planning en voortgang Algoritmeregister
Document­datum 14-12-2023
Publicatie­datum 14-12-2023
Nummer KST266431106
Kenmerk 26643, nr. 1106
Externe link origineel bericht
Originele document in PDF

2.

Tekst

Tweede Kamer der Staten-Generaal

Vergaderjaar 2023-2024

 

26 643

Informatie- en communicatietechnologie (ICT)

Nr. 1106

BRIEF VAN DE MINISTER VAN INFRASTRUCTUUR EN WATERSTAAT

Aan de Voorzitter van de Tweede Kamer der Staten-Generaal

Den Haag, 14 december 2023

De Tweede Kamer heeft in een motie van het lid Dekker-Abdulaziz1 gevraagd elk departement jaarlijks te laten rapporteren over de voortgang van het vullen van het Algoritmeregister. In deze brief wordt aangegeven wat voor het Ministerie van Infrastructuur en Waterstaat (IenW) de planning is om te komen tot een gevuld Algoritmeregister in 2025 zoals afgesproken in de Werkagenda Waardengedreven Digitaliseren.

Huidige vulling door IenW

Op dit moment bevat het Algoritmeregister één algoritme van organisaties die onder Infrastructuur en Waterstaat vallen. Het gaat om een algoritme van het Centraal Bureau Rijvaardigheidsbewijzen. Op korte termijn wordt besloten over publicatie van twee algoritmes van het kerndepartement.

Aanpak

De Concerndirectie Informatiebeleid van het Ministerie van infrastructuur en Waterstaat heeft een plan van aanpak voor de inventarisatie van algoritmes opgesteld. Met alle onderdelen van het Ministerie van Infrastructuur en Waterstaat zijn inmiddels afspraken gemaakt hoe de inventarisatie vorm te geven. De ZBO's volgen in het eerste kwartaal van 2024. Daarbij wordt prioriteit gegeven aan de meest impactvolle algoritmes, zoals de hoog-risico AI-systemen uit de concepttekst van de AI-verordening. Conform de motie van de Tweede Kamer zullen nieuwe hoog-risico AI-systemen direct opgenomen worden in het register. Het ministerie sorteert bij de inventarisatie voor op de inwerkingtreding van de uiteindelijke verordening.

 

1 Kamerstukken II, 2022/23, 36 360 VI, nr. 14.

kst-26643-1106

ISSN 0921 - 7371 's-Gravenhage 2023

Tweede Kamer, vergaderjaar 2023-2024, 26 643, nr. 1106    1

Hoewel de AI-Verordening spreekt over het publiceren van alleen de nieuwe algoritmes, zal het ministerie alle in gebruik zijnde algoritmes, die voldoen aan de criteria, eind 2025 gepubliceerd hebben.

Departementsbrede tijdlijn

Medio 2024 heeft het Ministerie van Infrastructuur en Waterstaat een eerste beeld van de organisaties en hun inventarisaties, de ZBO's volgen eind 2024. Doelstelling is dat de organisaties dan tenminste één algoritme gepubliceerd hebben, als zij die hebben.

Aandachtspunten

De organisaties die verantwoordelijk zijn voor het uitvoeren van inspecties gebruiken algoritmes op basis waarvan wordt bepaald waar een inspectie plaats moet vinden. Deze algoritmes zullen niet worden gepubliceerd omdat deze inzage kunnen geven in hoe de inspectie haar primaire taak uitvoert, waardoor er risico's kunnen ontstaan met betrekking tot de effectiviteit van de inspecties.

Het registreren van algoritmes kost capaciteit. De capaciteit op het gebied van ICT is schaars bij veel uitvoeringsorganisaties en moet ook gebruikt worden voor andere doelen, zoals het moderniseren van ICT. Het halen van de planning is afhankelijk van de beschikbare capaciteit.

De tekst van de Europese AI-verordening is momenteel nog in ontwikkeling en kan nog significant wijzigen. Die wijzigingen kunnen gevolgen hebben voor de selectie van systemen die onder deze verordening moeten worden opgenomen. Dit heeft mogelijk gevolgen voor de prioritering van te publiceren algoritmes en AI-systemen.

Vervolgproces

De Tweede Kamer wordt eind 2024 opnieuw geïnformeerd over de voortgang.

De Minister van Infrastructuur en Waterstaat,

M.G.J. Harbers

Tweede Kamer, vergaderjaar 2023-2024, 26 643, nr. 1106


3.

Bijlagen

 
 
 

4.

Meer informatie

 

5.

Parlementaire Monitor

Met de Parlementaire Monitor volgt u alle parlementaire dossiers die voor u van belang zijn en bent u op de hoogte van alles wat er speelt in die dossiers. Helaas kunnen wij geen nieuwe gebruikers aansluiten, deze dienst zal over enige tijd de werkzaamheden staken.