GroenLinks en PvdA doen samen mee aan de Europese Verkiezingen

Met dank overgenomen van Partij van de Arbeid (PvdA) i, GroenLinks (GL) i, gepubliceerd op woensdag 13 december 2023.

PvdA en GroenLinks gaan met een gezamenlijke lijst en één verkiezingsprogramma meedoen aan de verkiezingen voor het Europees Parlement in juni 2024.

Dat hebben de partijbesturen vandaag bekendgemaakt na een referendum onder de leden. De afgelopen week konden de leden van de twee partijen in een referendum hun stem hierover uitbrengen. 87,45% procent van de deelnemende GroenLinks-leden stemde voor een gezamenlijke deelname, en 88,8% procent van de PvdA-leden stemde hiermee in.

13.745 GroenLinks-leden hebben hun stem uitgebracht, 12.020 GroenLinks-leden hebben vóór gestemd (87,45% van de stemmen). De opkomst bij het GroenLinks-referendum was 39%. Bij de PvdA hebben 15.687 leden hun stem uitgebracht, 13.794 leden stemden vóór. De opkomst bij de PvdA was 38,7%.

De partijvoorzitters reageren verheugd op de uitslag. “Ook in Europa zien we de invloed van radicaalrechtse partijen toenemen. Het is daarom van groot belang dat we ook daar elkaar versterken”, aldus PvdA-voorzitter Esther-Mirjam Sent.

Ook de partijvoorzitter van GroenLinks, Katinka Eikelenboom reageert enthousiast. “We gaan nu hard aan de slag om een gezamenlijke kandidatenlijst en een ambitieus verkiezingsprogramma op te stellen.”

De standpunten van GroenLinks-PvdA zullen na de verkiezingen ingebracht worden in twee Europese fracties: de Groenen (Greens/EFA) en de Progressieve Alliantie van Socialisten en Democraten (S&D). Europarlementariërs zullen zich verdelen over beide Europese fracties.