Brief regering; Departementaal Informatieplan Financiën 2024-2026 - Informatie- en communicatietechnologie (ICT)

Deze brief is onder nr. 1096 toegevoegd aan dossier 26643 - Informatie- en communicatietechnologie (ICT) en dossier 31490 - Vernieuwing van de rijksdienst.

1.

Kerngegevens

Officiële titel Informatie- en communicatietechnologie (ICT); Brief regering; Departementaal Informatieplan Financiën 2024-2026
Document­datum 11-12-2023
Publicatie­datum 11-12-2023
Nummer KST266431096
Kenmerk 26643; 31490, nr. 1096
Externe link origineel bericht
Originele document in PDF

2.

Tekst

Tweede Kamer der Staten-Generaal

2024

Vergaderjaar 2023-

26 643 31 490

Nr. 1096

Informatie- en communicatietechnologie (ICT) Vernieuwing van de rijksdienst

BRIEF VAN DE MINISTER EN DE STAATSSECRETARISSEN VAN FINANCIËN

Aan de Voorzitter van de Tweede Kamer der Staten-Generaal Den Haag, 7 december 2023

Hierbij bieden wij u het informatieplan van Financiën aan. Het meerjarig informatieplan beschrijft de maatschappelijke opgaven van Financiën en de prioritaire doelstellingen in de informatievoorziening in de periode van 2024-2026. De doelstellingen zijn verbonden met de ambities uit de I-strategie Rijk en de Werkagenda Waardengedreven Digitaliseren.

Bij het informatieplan Financiën bieden wij u als bijlagen de informatie-plannen Belastingdienst, Toeslagen, Douane en het Beleidsdepartement aan. Zij vormen een verdieping van het departementale informatieplan. Vanuit haar meerjarige visie streeft de Douane naar informatiegestuurd toezicht en een innovatieve handhaving met een sterk dienstverlenend karakter. De Douane wil daarbij een datagedreven organisatie zijn. De volumes zijn de afgelopen jaren sterk gegroeid door onder meer de Brexit, e-commerce en veranderende wetgeving. Tal van ontwikkelingen zijn ook nu, en in denabije toekomst, van invloed op de informatievoorziening van de Douane. Dit tezamenmet noodzakelijke rationalisatie werkzaamheden maakt dat de vraag naar automatisering onverminderd groot is. De Douane schetst in haar informatieplan hoe zij zich de komende jaren gaat inzetten op het gebied van ict en digitalisering. Daarbij wil zij in de eerste plaats zorgen voor continuïteit en een optimalere IV-ondersteuning, zodat systemen en processen veilig en betrouwbaar blijven functioneren. Daarnaast gaat zij inzetten op een versterking van de noodzakelijke digitale transformatie Douane en het waarborgen van een beheerste uitvoering. Doel daarbij is dat de Douane beschikt over een robuust ICT-landschap dat betrouwbaar en wendbaar is, en haar in staat stelt om te gaan met de (Europese) ontwikkelingen die op haar afkomen.

Voor Toeslagen geldt eveneens dat zij een schets geven hoe de komende jaren door middel van digitalisering en intensivering van persoonlijke begeleiding de dienstverlening aan burgers en ketenpartners verder professionaliseert. De toekomst van Toeslagen is ongewis maar de continuïteit van het proces moet zeker nog vele jaren gewaarborgd kst-26643-1096 ISSN 0921 - 7371 's-Gravenhage 2023

worden. Toeslagen schetst daarom in haar informatieplan hoe zij door middel van verdere modernisering en digitalisering, continuïteit wil waarborgen terwijl tegelijkertijd het IV landschap en de organisatie wendbaarder worden gemaakt.

Het informatieplan van de Belastingdienst is gebaseerd op de strategische prioriteiten van de Meerjarenvisie: snelle betrouwbare dienstverlening, deskundige en persoonlijke ondersteuning waar nodig, effectief toezicht en fraudebestrijding en een wendbare en toekomstbestendige organisatie. Realisatie van deze strategische prioriteiten vraagt om een ICT-landschap dat betrouwbaar en wendbaar is. Daartoe borgen we allereerst de continuïteit: door adequaat beheer, onderhoud en noodzakelijke jaarlijkse aanpassingen zorgen we dat systemen veilig en betrouwbaar blijven functioneren. Daarnaast werken we aan de benodigde verbeteringen en vernieuwingen door het implementeren van nieuwe wetgeving, het moderniseren van onze voorzieningen, het digitaliseren van de interactie met belastingplichtigen en onze interne processen, het ondersteunen van toezicht, handhaving en opsporing en het verder op orde krijgen van onze gegevenshuishouding.

Vanaf heden zullen ook deze informatieplannen meegenomen worden in de vaste cyclus van het departementale meerjarige informatieplan.

Financiën sluit zich aan bij de rijksbrede ontwikkelingen op het gebied van informatieplannen. Het meerjarige informatieplan van Financiën en de verdiepende informatieplannen worden dan ook elk jaar geactualiseerd en aan u verzonden.

De Minister van Financiën,

S.A.M. Kaag

De Staatssecretaris van Financiën,

M.L.A. van Rij

De Staatssecretaris van Financiën,

  • A. 
    de Vries

Tweede Kamer, vergaderjaar 2023-2024, 26 643, nr. 1096 2


 
 
 

3.

Meer informatie

 

4.

Parlementaire Monitor

Met de Parlementaire Monitor volgt u alle parlementaire dossiers die voor u van belang zijn en bent u op de hoogte van alles wat er speelt in die dossiers. Helaas kunnen wij geen nieuwe gebruikers aansluiten, deze dienst zal over enige tijd de werkzaamheden staken.