EU koerst af op ineffectief en inhumaan migratieakkoord

Met dank overgenomen van GroenLinks (GL) i, gepubliceerd op vrijdag 8 december 2023.

Vannacht onderhandelden het Europarlement en de Raad over de laatste vijf wetten uit het asiel- en migratiepact. Hoewel er een aantal compromissen zijn bereikt, ligt er nog geen akkoord. Europarlementariër Tineke Strik is uiterst kritisch over de richting die het op gaat: “Hiermee krijgen we geen eerlijke verantwoordelijkheidsverdeling. In plaats daarvan krijgen we mensen die massaal worden opgesloten aan de grenzen, uitgeholde procedures en rechtsinbreuken.”

Tineke Strik @Tineke_Strik

Europarlementariër

Strik vervolgt: “De EU voelt een immense druk om tot een deal te komen, maar wat er nu op tafel ligt, biedt helaas geen soelaas. In plaats van daadwerkelijke solidariteit en goed georganiseerde procedures, stevenen we nu af op het tegenovergestelde: een uiterst complex en bureaucratisch systeem dat kwetsbare mensen maandenlang aan de grenzen opsluit, rechten afkalft en illegale praktijken legaliseert”, aldus Strik.

In de onderhandelingen zijn wel een paar compromissen bereikt, maar staan vooral de hete hangijzers nog open. In de Eurodac-verordening, die de afname van biometrische gegevens regelt ter uitvoering van de Dublinverordening, wordt de leeftijd waarop gegevens van kinderen worden afgenomen verlaagd van 14 naar 6 jaar. In de screeningverordening wordt onder andere nog gesteggeld over de mogelijkheid om vreemdelingen niet alleen aan de buitengrenzen, maar ook op elk moment en op elke plek in de EU op te pakken voor een screening, als dit nog niet is gebeurd. Het Europarlement is hier fel op tegen. “Daarmee zouden we de deur wagenwijd openzetten naar grootschalige mensenjachten op basis van etnische profilering”, waarschuwt Strik.

GroenLinks is het meest kritisch op de asielprocedureverordening en de crisisverordening. Zo zullen er grensprocedures komen voor veel asielzoekers, waarbij ook kinderen lang in gevangenschap komen te zitten. Met de crisisverordening mogen die grensprocedures van 6 maanden naar 9 maanden verlengd worden. Daarbovenop mogen landen nog meer uitzonderingen maken op bestaande rechten in breed gedefinieerde situaties van crisis, overmacht en zelfs instrumentalisatie. Volgens Strik is dit onacceptabel: “Dit is een soort á la carte menu van rechtsinbreuken, wat tevens het doel van een gemeenschappelijke asielsysteem ondermijnt en asielzoekers bestraft.”

Voor GroenLinks is vooral de asiel- en migratiebeheerverordening doorslaggevend, omdat hierin een unieke kans ligt voor meer solidariteit. “De enige wezenlijke vorm van solidariteit is verplichte herplaatsing van asielzoekers uit overbelaste landen, maar dit is nog altijd een no-go voor de EU-landen”, aldus Strik.

De onderhandelingen zullen de komende weken nog doorgaan, met het doel om nog vóór de kerstvakantie tot een akkoord te komen. Om het gehele pakket in de huidige EU-termijn aan te kunnen nemen, moeten de onderhandelingen op zijn allerlaatst in februari beklonken zijn.

Bekijk ook

Nieuws ・ Eu

EU koerst af op ineffectief en inhumaan migratieakkoord

Vannacht onderhandelden het Europarlement en de Raad over de laatste vijf wetten uit het asiel- en migratiepact. Hoewel er een aantal compromissen zijn bereikt...

08 dec 2023

Lees meer

Nieuws ・ Europa

Studie: EU financiert pushbacks Tunesische en Libische kustwacht

Uit een studie van Profundo, uitgevoerd in opdracht van de Groene fractie in het Europees Parlement, blijkt dat grote bedragen EU-financiering de afgelopen...

29 nov 2023

Lees meer

Nieuws ・ Europa

Europarlement wil bussen uitstootvrij in 2030 en strikte CO2-eisen voor vrachtwagens

Na het verhogen van de CO2-doelen voor nieuwe auto’s, worden nu ook de CO2-doelen voor nieuwe bussen en vrachtwagens aangescherpt. Het Europarlement stemde...

21 nov 2023

Lees meer

Nieuws ・ Europa

Betalen voor privacy Facebook en Instragram onacceptabel

GroenLinks-Europarlementariër Kim van Sparrentak vindt het onacceptabel dat Meta geld vraagt voor het waarborgen van de privacy van haar gebruikers. Vandaag...

20 nov 2023

Lees meer