Ledenreferendum over samenwerking Europese Verkiezingen

Met dank overgenomen van Partij van de Arbeid (PvdA) i, GroenLinks (GL) i, gepubliceerd op vrijdag 1 december 2023.

De partijbesturen van GroenLinks en de PvdA stellen de leden voor om samen mee te doen aan de Europese verkiezingen van 2024. Partijleden kunnen van 4 t/m 13 december stemmen over de vraag of er één gezamenlijke lijst en verkiezingsprogramma moet komen.

Beide partijen leggen deze vraag voor aan hun eigen leden. GroenLinks en PvdA zien de Europese verkiezingen als kans om verder te bouwen aan een sterk verenigd, groen en sociaal geluid.

In de e-mail aan de leden schrijven de partijvoorzitters dat de samenwerking extra urgent is gezien de opkomst van radicaal-rechtse partijen, ook in Europa.

Na de verkiezingen

De standpunten van GroenLinks-PvdA zullen na de verkiezingen ingebracht worden in twee Europese fracties: de Groenen (Greens/EFA) en de Progressieve Alliantie van Socialisten en Democraten (S&D). Europarlementariërs zullen zich verdelen over beide Europese fracties.

Na de sluiting van het referendum op 13 december wordt de uitslag op dezelfde dag bekendgemaakt.

Meer informatie voor leden

Meer weten? GroenLinks-leden kunnen terecht op de website van GroenLinks. Leden van de PvdA kunnen het antwoord op veel gestelde vragen vinden op de PvdA-website.