Aankondiging referendum Europese verkiezingen

Met dank overgenomen van GroenLinks (GL) i, gepubliceerd op vrijdag 1 december 2023.

De uitslag van de Tweede Kamerverkiezingen van vorige week houdt ons nog volop bezig. Wij blijven ons inzetten voor de rechtsstaat, gelijkwaardigheid en de bestrijding van armoede. En we zullen er alles aan doen om klimaatverandering ambitieus én rechtvaardig aan te pakken.

Bijna 4.000 mensen werden afgelopen week lid van GroenLinks of de PvdA. De energie om de schouders er samen onder te zetten, is op veel plekken voelbaar.

Hoewel de Tweede Kamerverkiezingen nog geen twee weken achter ons liggen, moeten we ook alweer aan de slag met de voorbereidingen op de Europese verkiezingen. We zien dat de invloed van radicaal-rechtse partijen ook daar toeneemt.

Op donderdag 6 juni zijn de verkiezingen voor het Europees Parlement. Deze verkiezingen geven ons de kans om te laten zien dat GroenLinks en de PvdA verder bouwen aan een sterk en verenigd geluid.

Daarom schrijft het partijbestuur een referendum uit. Hierbij leggen we je de volgende vraag voor:

Ben je voor of tegen een gezamenlijke kandidatenlijst en verkiezingsprogramma van de PvdA en GroenLinks bij de verkiezingen voor het Europees Parlement?

De standpunten van GroenLinks-PvdA zullen na de verkiezingen ingebracht worden in twee Europese fracties: de Groenen/EFA en de Progressieve Alliantie van Socialisten en Democraten (S&D). Europarlementariërs zullen zich verdelen over beide Europese fracties.

We hopen dat zoveel mogelijk leden hun stem uitbrengen. Je kunt stemmen van 4 tot en met 13 december. Maandag ontvang je een aparte mail met je persoonlijke stemcode.

Op deze pagina vind je de antwoorden op veelgestelde vragen. Bijvoorbeeld op de vraag hoe GroenLinks en de PvdA na de verkiezingen in het Europees Parlement zullen samenwerken.

Ook organiseren we een online ledenbijeenkomst over dit referendum. Die is op 11 december om 17:00 uur. Meld je hier aan om erbij te zijn.

Samen kan het.

Benieuwd naar onze plannen voor Nederland? Hier vind je de nieuwe gezamenlijke website!

GroenLinks-PvdA