Studie: EU financiert pushbacks Tunesische en Libische kustwacht

Met dank overgenomen van GroenLinks (GL) i, gepubliceerd op woensdag 29 november 2023.

Uit een studie van Profundo, uitgevoerd in opdracht van de Groene fractie in het Europees Parlement, blijkt dat grote bedragen EU-financiering de afgelopen jaren naar de Libische en Tunesische kustwacht zijn gegaan. Zij zijn betrokken bij het beschieten, gewelddadig terugduwen, onrechtmatig opsluiten en mishandelen van migranten. De onderzoekers zien een sterk verband tussen deze financiering en de systematische mensenrechtenschendingen door deze kustwachten, en concluderen dat de financiering daarmee tegen de wettelijke verplichtingen van de EU ingaat.

Tineke Strik @Tineke_Strik

Europarlementariër

GroenLinks-Europarlementariër Tineke Strik gaf opdracht tot de studie: “De EU-financiering aan derde landen voor het versterken van grenscontroles, heeft een verwoestende impact op migranten. De Europese Commissie en EU-landen beweren dat hun beleid gericht is op het redden van mensenlevens, terwijl deze financiering overduidelijk een ordinaire poging is om onze verantwoordelijkheid af te schuiven en vluchtelingen buiten de deur te houden. Dat hierbij vluchtelingen slachtoffer worden van marteling en misdaden tegen de menselijkheid, lijken ze voor lief te nemen.”

De studie adviseert om geen verdere migratiefondsen toe te wijzen of uit te betalen aan de Tunesische en Libische autoriteiten voordat een mensenrechtentoets is uitgevoerd. Verder roept het de Commissie op om transparanter te werk te gaan, en het Europees Parlement en het maatschappelijk middenveld beter te betrekken vóór de toewijzing van fondsen.

De volledige studie en een pagina met de belangrijkste conclusies zijn hier terug te vinden.

Samen kan het.

Benieuwd naar onze plannen voor Nederland? Hier vind je de nieuwe gezamenlijke website!

GroenLinks-PvdA