JOVD wil niet dat VVD deelneemt aan kabinet-Wilders.

Met dank overgenomen van Jongeren Organisatie Vrijheid en Democratie (JOVD) i, gepubliceerd op vrijdag 24 november 2023.

Redactie • 24 november 2023

De VVD moet niet deelnemen aan een kabinet met Wilders als premier, vindt de JOVD, de jongerenorganisatie van de VVD. Geert Wilders zei eerder dat hij „premier voor alle Nederlanders” wil zijn, maar JOVD-voorzitter Mauk Bresser ziet dat niet voor zich. „Hij heeft twintig jaar lang mensen weggezet, twintig jaar lang mensen bang gemaakt, twintig jaar lang gepraat over korans verbieden en moskeeën sluiten. Daarmee kan je geen premier voor alle Nederlanders zijn.”

De JOVD sluit zich daarmee aan bij eerdere uitspraken van VVD-leider Dilan Yesilgöz, die een dag voor de verkiezingen om soortgelijke redenen kabinetsdeelname onder een eventuele premier Wilders uitsloot: „Ik vind dat dit land een leider verdient die er voor iedereen is.” Donderdag zwakte de campagneleider van de VVD die uitspraak weer af.

Breekpunten

Voor een regering met de PVV maar zonder Wilders in het Torentje staat JOVD-voorzitter Bresser wel open. „Je kunt het niet naar de kiezer verantwoorden als je geen gesprek aangaat met de PVV.” Maar dan moet de VVD volgens Bresser wel vasthouden aan een reeks breekpunten. „Geen Nexit, geen vermindering van steun aan Oekraïne, geen vermindering van klimaatplannen.”

„Zoals Wilders zich heeft opgesteld, zou een premierschap funest zijn voor de diplomatieke banden van Nederland”, verwacht Bresser. Wilders als minister van Buitenlandse Zaken zou dus ook „een probleem zijn”, zegt hij. „Maar by far minder erg dan minister-president.”