Conclusie onderzoek naar oud-Kamervoorzitter Arib: onveilige werkomgeving onder Arib

woensdag 1 november 2023, 14:31

DEN HAAG (PDC i) - Gisteren heeft het presidium van de Tweede Kamer de resultaten bekendgemaakt van een onderzoek naar het Kamervoorzitterschap van Khadija Arib i. Het Kamerbestuur concludeert dat de oud-voorzitter zich schuldig heeft gemaakt aan het veroorzaken van een onveilige werkomgeving.

Dat blijkt uit de samenvatting van het onderzoeksrapport van bureau Hoffmann, dat gisteren werd gepubliceerd. De klachten over het gedrag van Arib, die in twee anonieme brieven uit 2022 werden beschreven, worden voor het overgrote deel onderschreven door de mensen die meewerkten aan het onderzoek.

Arib was voorzitter van de Tweede Kamer tussen 2016 en 2021. Eind september 2022 gaf het presidium van de Tweede Kamer opdracht voor het instellen van een onafhankelijk extern onderzoek naar het functioneren van Arib tijdens haar Kamervoorzitterschap. Dit deden zij naar aanleiding van twee anonieme brieven die Arib beschuldigen van grensoverschrijdend gedrag en "een zeer onveilige werkomgeving" voor ambtenaren.

Bron: Tweede Kamer, NRC, NOS