Besluitpunt "Verslag van het rapporteurschap voor het mondiaal OESO-akkoord over belastingheffing voor multinationals (rapporteur Nijboer)"

commissie Tweede Kamercommissie voor Financiën (FIN)
vergadering 2023-10-26
volgnummer 38
 

Zaak:

Verslag van het rapporteurschap voor het mondiaal OESO-akkoord over belastingheffing voor multinationals (rapporteur Nijboer) - 2023Z18075

Besluit:

Onder dankzegging aan rapporteur Nijboer voor de verrichte werkzaamheden in het kader van het rapporteurschap voor het mondiaal OESO-akkoord over belastingheffing voor multinationals, stemt de commissie in met openbaarmaking van het verslag, waarmee het mandaat van de rapporteur wordt beëindigd.

Noot:

  • In de procedurevergadering van 9 februari 2023 heeft de commissie

Financiën de leden Idsinga (VVD) en Nijboer (PvdA) gemandateerd om op te treden als rapporteur bij de uitwerking van het mondiale OESO-akkoord over belastingheffing voor multinationals, ook wel bekend als Pijler 1 en

Pijler 2. Rapporteur Idsinga heeft per 5 september 2023 de Kamer verlaten.

  • Met het oog op de aankomende verkiezingen, heeft rapporteur Nijboer aan de commissie Financiën verslag uitgebracht van de activiteiten van de rapporteurs en van zijn bevindingen.
  • Rapporteur Nijboer geeft de Kamer in overweging na de verkiezingen de ontwikkelingen op pijler 1 nauwgezet te blijven volgen. Ook beveelt hij aan de verdere ontwikkelingen initiatieven voor internationale en Europese samenwerking op het gebied van fiscaliteit in samenhang te bezien. De vorm waarin dit gebeurt (middels voortzetting van het rapporteurschap, de reguliere commissiedebatten Eurogroep/Ecofinraad en/of specifieke kennisactiviteiten als een werkbezoek of rondetafelgesprek) is aan de nieuwe Kamer.

EU

Volgcommissie(s):