Lijst met EU-voorstellen d.d. 20 oktober 2023 op het terrein van de commissie Financiën

1.

Kerngegevens

Officiële titel Lijst met EU-voorstellen d.d. 20 oktober 2023 op het terrein van de commissie Financiën
Document­datum 20-10-2023
Publicatie­datum 20-10-2023
Externe link origineel bericht

2.

Tekst

Commissie FIN

20 oktober 2023

Lijst van nieuwe EU-voorstellen

De Europese Commissie heeft in de periode sinds de vorige lijst met EU-voorstellen (die is besproken in de vorige procedurevergadering) de volgende voor deze vaste commissie relevante voorstellen voor Europese wetgeving, besluiten en andere beleidsvormende documenten aan de Tweede Kamer gestuurd1:

  • Nieuw voorgestelde EU-wetgeving

    (Verordeningen, richtlijnen en wetgevende besluiten)

  • Titel

    Proposal for a REGULATION OF THE EUROPEAN PARLIAMENT AND OF THE COUNCIL amending Regulation (EU) 2016/1011 as regards the scope of the rules for benchmarks, the use in the Union of benchmarks provided by an administrator located in a third country, and certain reporting requirements COM(2023)660 i

    Voorstel

    Via de gebruikelijke route behandelen, waarbij het voorstel en het nog te ontvangen BNC-fiche worden geagendeerd voor een schriftelijk overleg.

    Noot

    Dit voorstel maakt deel uit van een pakket maatregelen om de rapportagevereisten te stroomlijnen in de EU, met als uiteindelijk doel de administratieve lasten met 25% te verminderen, zonder de daarmee samenhangende beleidsdoelstellingen te ondermijnen. Dit voorstel ziet op de Benchmark Regulation, een verordening die zich richt op het verbeteren van de nauwkeurigheid en integriteit van benchmarks. In dit voorstel wordt de reikwijdte van de Benchmark Regulation herzien en tekortkomingen geadresseerd.

  • Titel

    Proposal for a REGULATION OF THE EUROPEAN PARLIAMENT AND OF THE COUNCIL amending Regulations (EU) No 1092/2010 i, (EU) No 1093/2010, (EU) No 1094/2010 i, (EU) No 1095/2010 i and (EU) 2021/523 as regards certain reporting requirements in the fields of financial services and investment support COM(2023)593 i

    Voorstel

    Via de gebruikelijke route behandelen, waarbij het voorstel en het nog te ontvangen BNC-fiche worden geagendeerd voor een schriftelijk overleg.

    Noot

    Ook dit voorstel is gericht op het stroomlijnen van rapportagevereisten in de EU. Dit voorstel beoogt op het gebied van de financiële markten de uitwisseling van informatie tussen toezichthouders en consolidatie van bestaande rapportages te vergemakkelijken. Ten tweede beoogt het voorstel de vereisten voor de rapportage over de uitvoering van het InvestEU i-programma te stroomlijnen.

  • Nieuwe EU-documenten van niet-wetgevende aard

    (Mededelingen, aanbevelingen, actieplannen, consultaties, etc.)

  • Titel

    VERSLAG VAN DE COMMISSIE AAN HET EUROPEES PARLEMENT EN DE RAAD Evaluatie achteraf van het steunprogramma voor structurele hervormingen COM(2023)571 i

    Voorstel

    Voor kennisgeving aannemen.

    Noot

    Deze evaluatie ziet op een verordening met als doel om nationale autoriteiten technische ondersteuning te bieden en de lidstaten te helpen bij de opzet en de uitvoering van institutionele, bestuurlijke en groeibevorderende structurele hervormingen. Over het geheel genomen is de uitvoering volgens deze externe evaluatie succesvol geweest wat betreft doeltreffendheid, efficiëntie en samenhang. Er zijn enkele aanbevelingen.

  • Titel

    Voorstel voor een UITVOERINGSBESLUIT VAN DE RAAD tot wijziging van Uitvoeringsbesluit (EU) (ST 12275/22 INIT; ST 12275/22 INIT ADD 1) van 4 oktober 2022 betreffende de goedkeuring van de beoordeling van het herstel- en veerkrachtplan voor Nederland COM(2023)574 i

    Voorstel

    Desgewenst betrokken bij het schriftelijk overleg Eurogroep/Ecofinraad van maandag 9 oktober 2023.

    Noot

    De Europese Commissie heeft het Nederlandse voorstel voor een aangepast herstel- en veerkrachtplan op 29 september jl. positief beoordeeld, en brengt hiermee een advies uit aan de Ecofinraad om het voorstel goed te keuren.

  • Titel

    Voorstel voor een UITVOERINGSBESLUIT VAN DE RAAD tot wijziging van Uitvoeringsbesluit (EU) (ST 10612/21; ST 10612/21 ADD 1) van 28 juli 2021 betreffende de goedkeuring van de beoordeling van het herstel- en veerkrachtplan voor Slovenië COM(2023)575 i

    Voorstel

    Desgewenst betrokken bij het schriftelijk overleg Eurogroep/Ecofinraad van maandag 9 oktober 2023.

    Noot

    De Europese Commissie heeft het Sloveense voorstel voor een aangepast herstel- en veerkrachtplan positief beoordeeld, en brengt hiermee een advies uit aan de Ecofinraad om het voorstel goed te keuren.

  • Titel

    DRAFT AMENDING BUDGET No 4 TO THE GENERAL BUDGET 2023 Reduction in payment appropriations Other adjustments and technical updates COM(2023)530 i

    Voorstel

    Voor kennisgeving aannemen.

    Noot

    Het doel van het ontwerp van gewijzigde begroting (DAB) nr. 4 voor het jaar 2023 is het actualiseren van de uitgavenzijde van de EU-begroting. Over het geheel genomen komt het netto-effect van deze DAB op de uitgaven neer op een daling van 247,5 miljoen euro aan vastleggingen en 3 254,8 miljoen euro aan betalingen.

  • Titel

    Voorstel voor een BESLUIT VAN HET EUROPEES PARLEMENT EN DE RAAD tot wijziging van Richtlijn 2014/62 i/EU wat betreft bepaalde rapportagevereisten COM(2023)582 i

    Voorstel

    Voor kennisgeving aannemen

    Noot

    Ook dit besluit volgt uit het pakket maatregelen om de rapportagevereisten in de EU te verminderen. Met dit besluit wordt een rapportageverplichting van lidstaten over statistische gegevens over het aantal strafbare feiten op het gebied van vervalsing en over het aantal personen dat vervolgd en veroordeeld is voor dergelijke strafbare feiten geschrapt. Reden hiervoor is dat het de autoriteiten van de lidstaten moeite kost om betrouwbare gegevens te verzamelen en te verstrekken in het kader van deze bepaling, terwijl deze gegevens niet van doorslaggevend belang zijn voor een doeltreffende uitvoering van de betrokken rechtshandeling.

  • Titel

    Verordening informatieverschaffing over duurzaamheid in financiëledienstensector -Raadpleging

    Voorstel

    Afschrift van een eventuele kabinetsreactie op de Raadpleging afwachten.

    Noot

    Deze Raadpleging ziet op de verordening betreffende informatieverschaffing over duurzaamheid in de financiële sector (SFDR), waarbij financiële instellingen duurzaamheidsinformatie openbaar moeten maken aan beleggers. Bij de evaluatie zal worden gekeken naar de kwesties die in de context van het bredere kader voor duurzame financiering naar voren zijn gekomen. De nadruk zal liggen op rechtszekerheid, bruikbaarheid en de voorkoming van greenwashing.

    1 Voor een overzicht van behandelopties per type EU-voorstel, zie dit overzicht op Plein2 (interne link).

    1


 
 
 
 

3.

Parlementaire Monitor

Met de Parlementaire Monitor volgt u alle parlementaire dossiers die voor u van belang zijn en bent u op de hoogte van alles wat er speelt in die dossiers. Helaas kunnen wij geen nieuwe gebruikers aansluiten, deze dienst zal over enige tijd de werkzaamheden staken.