Groen licht Eurocommissarissen, grote toezeggingen op groene EU-ambities

Met dank overgenomen van GroenLinks (GL) i, gepubliceerd op woensdag 4 oktober 2023.

De Milieucommissie van het Europarlement heeft groen licht gegeven voor de Eurocommissarissen Šefčovič en Hoekstra. De eisen die de Groenen vorige week neerlegden om de groene EU-ambities te versterken werden ingewilligd in een schriftelijke toelichting op de hoorzittingen.

Bas Eickhout @baseickhout

Europarlementariër en delegatieleider

GroenLinks-Europarlementariër Bas Eickhout is tevreden met de antwoorden: “Het mag duidelijk zijn: we hadden twijfels over de geloofwaardigheid van de groene woorden tijdens het verhoor.

Nu deze beloftes zwart-op-wit staan is het duidelijk dat voor de Commissie de Green Deal een topprioriteit blijft, en dat is cruciaal. Rechtse partijen proberen de Green Deal namelijk een stok in de wielen te steken, maar dankzij progressieve samenwerking committeren Hoekstra en Šefčovič zich aan een ambitieuze duurzaamheidsagenda.”

Eickhout is vooral tevreden dat de eisen van de Groenen werden toegezegd met concrete plannen voor het klimaatdoel voor 2040, voor het afbouwen van fossiele subsidies en voor het uitfaseren van fossiele brandstoffen: “Hier ligt nu echt een ambitieus pakket dat de Eurocommissarissen moeten uitvoeren. Zo gaat onderzocht worden hoeveel fossiele subsidies er in de EU bestaan en hoe hier een eind aan gemaakt gaat worden. Dit hebben we na jaren strijd nu echt hoog op de Europese politieke agenda gekregen.”

Ook wordt aan de eis van de Groenen voldaan om een EU-klimaatdoel voor 2040 voor te stellen waarin de CO2-uitstoot, in lijn met de wetenschap, met minimaal 90% wordt verminderd en gaat de EU op de komende klimaattop vechten voor een einddatum voor fossiele brandstoffen, ook komt de EU daar met een fonds voor het herstellen van klimaatschade. “Al deze beloftes zorgen ervoor dat de EU klimaatkoploper kan blijven en die ambitie ook wereldwijd geloofwaardig kan uitdragen. We zijn er zeker nog niet en blijven de Eurocommissarissen zeer kritisch volgen, maar de Commissie heeft zich nu gecommitteerd aan een cruciale ambitieuze agenda op groen."

Nu de Milieucommissie gestemd heeft, volgt morgen een stemming in het volledige Europees Parlement. Deze staat gepland rond 12:00 uur.