Brief regering; Belang van behandeling van de Tijdelijke wet onderzoeken AIVD en MIVD naar landen met een offensief cyberprogramma - Regels inzake specifieke wettelijke voorzieningen voor het uitvoeren van onderzoeken door de Algemene Inlichtingen- en Veiligheidsdienst en de Militaire Inlichtingen- en Veiligheidsdienst naar landen met een offensief cyberprogramma tegen Nederland of Nederlandse belangen (Tijdelijke wet onderzoeken AIVD en MIVD naar landen met een offensief cyberprogramma)
Deze brief is onder nr. 8 toegevoegd aan wetsvoorstel 36263 - Tijdelijke wet onderzoeken AIVD en MIVD naar landen met een offensief cyberprogramma, bulkdatasets en overige specifieke voorzieningen1.
Inhoudsopgave
Officiële titel | Regels inzake specifieke wettelijke voorzieningen voor het uitvoeren van onderzoeken door de Algemene Inlichtingen- en Veiligheidsdienst en de Militaire Inlichtingen- en Veiligheidsdienst naar landen met een offensief cyberprogramma tegen Nederland of Nederlandse belangen (Tijdelijke wet onderzoeken AIVD en MIVD naar landen met een offensief cyberprogramma); Brief regering; Belang van behandeling van de Tijdelijke wet onderzoeken AIVD en MIVD naar landen met een offensief cyberprogramma |
---|---|
Documentdatum | 01-09-2023 |
Publicatiedatum | 04-09-2023 |
Nummer | KST362638 |
Kenmerk | 36263, nr. 8 |
Externe link | origineel bericht |
Originele document in PDF |
Tweede Kamer der Staten-Generaal
Vergaderjaar 2022-
2023
36 263
Nr. 8
Regels inzake specifieke wettelijke voorzieningen voor het uitvoeren van onderzoeken door de Algemene Inlichtingen- en Veiligheidsdienst en de Militaire Inlichtingen- en Veiligheidsdienst naar landen met een offensief cyberprogramma tegen Nederland of Nederlandse belangen (Tijdelijke wet onderzoeken AIVD en MIVd naar landen met een offensief cyberprogramma)
BRIEF VAN DE MINISTER VAN BINNENLANDSE ZAKEN EN KONINKRIJKSRELATIES
Aan de Voorzitter van de Tweede Kamer der Staten-Generaal Den Haag, 1 september 2023
Hierbij bied ik u, mede namens mijn ambtgenoot van Defensie, de nota naar aanleiding van het verslag (Kamerstuk 36 263, nr. 9) inzake het bovenvermelde voorstel alsmede een nota van wijziging aan (Kamerstuk 36 263, nr. 10).
Ik maak van de gelegenheid graag gebruik om het belang van het wetsvoorstel en de totstandkoming daarvan te benadrukken. Dagelijks wordt Nederland geconfronteerd met cyberdreigingen vanuit statelijke actoren zoals Rusland, China, Iran en Noord-Korea. Nederland heeft een vergaande open en gedigitaliseerde economie. Tegelijkertijd maakt dit ons kwetsbaar voor aanvallen, beïnvloeding en spionage. Zoals de dreiging op verstoring of sabotage van kritische infrastructuur zoals het betalingsverkeer of de energievoorziening, maar ook spionage gericht op innovatieve technologieën. De AIVD en MIVD zijn op dit moment onvoldoende in staat om deze dreiging adequaat het hoofd te bieden. De voorzieningen die zijn opgenomen in het wetsvoorstel zijn daarom noodzakelijk om de AIVD en MIVD in staat te stellen beter onderzoek te doen naar deze dreiging. Dit wetsvoorstel zorgt voor de middelen die passen bij de dreiging en tegelijkertijd voor effectieve waarborgen die het stelsel van toetsing en toezicht in staat stellen op een robuuste wijze toezicht te houden op de werkwijze van de AIVD en MIVD.
De Minister van Binnenlandse Zaken en Koninkrijksrelaties,
H.G.J. Bruins Slot
kst-36263-8 ISSN 0921 - 7371 's-Gravenhage 2023
Tweede Kamer, vergaderjaar 2022-2023, 36 263, nr. 8
Met de Parlementaire Monitor volgt u alle parlementaire dossiers die voor u van belang zijn en bent u op de hoogte van alles wat er speelt in die dossiers. Helaas kunnen wij geen nieuwe gebruikers aansluiten, deze dienst zal over enige tijd de werkzaamheden staken.
- 1.Dit voorstel is gebaseerd op de overweging, dat het wenselijk is in aanvulling op en deels in afwijking van hetgeen in de Wet op de inlichtingen- en veiligheidsdiensten 2017 is bepaald, randvoorwaarden te scheppen waarbinnen de Algemene Inlichtingen- en Veiligheidsdienst en de Militaire Inlichtingen- en Veiligheidsdienst op een effectieve wijze onderzoek kunnen doen naar landen met een offensief cyberprogramma tegen Nederland of Nederlandse belangen, met onder meer als doel beter zicht te krijgen op de daarmee samenhangende bekende en verborgen dreigingen, de door deze landen gehanteerde werkwijzen en de specifieke aandachtsgebieden waarop die dreigingen zich richten, te voorzien in tijdelijke regels inhoudende de mogelijkheid tot vaststelling van een nieuwe eindtermijn voor gebruik door de diensten van in het kader van hun taakuitvoering met bijzondere bevoegdheden verworven bulkdatasets en de invoering van een bindende toets ex ante van verleende toestemmingen voor de real time interceptie van verkeers-en locatiegegevens alsmede te voorzien in de mogelijkheid van bindend toezicht door de afdeling toezicht van de Commissie van Toezicht op de Inlichtingen- en Veiligheidsdiensten en de mogelijkheid van beroep bij de Afdeling Bestuursrechtspraak van de Raad van State.