Brief regering; Rapport ‘Normeren en beprijzen van stikstofemissies - sturen op stikstof’ - Problematiek rondom stikstof en PFAS

Deze brief is onder nr. 261 toegevoegd aan dossier 35334 - Problematiek rondom stikstof en PFAS.

1.

Kerngegevens

Officiële titel Problematiek rondom stikstof en PFAS; Brief regering; Rapport ‘Normeren en beprijzen van stikstofemissies - sturen op stikstof’
Document­datum 30-06-2023
Publicatie­datum 30-06-2023
Nummer KST35334261
Kenmerk 35334, nr. 261
Externe link origineel bericht
Originele document in PDF

2.

Tekst

Tweede Kamer der Staten-Generaal

Vergaderjaar 2022-2023

35 334

Problematiek rondom stikstof en PFAS

Nr. 261    BRIEF VAN DE MINISTER VOOR NATUUR EN STIKSTOF

Aan de Voorzitter van de Tweede Kamer der Staten-Generaal Den Haag, 30 juni 2023

Via deze brief bied ik u het recent opgeleverde rapport «Normeren en beprijzen van stikstofemissies - sturen op stikstof» aan.

Op verzoek van het kabinet is ABD Topconsult gevraagd om kansrijke opties voor normeren en beprijzen van stikstof in kaart te brengen, te concretiseren en te appreciëren. Het rapport richt zich op de sectoren landbouw, industrie en mobiliteit. Ook is ABD Topconsult gevraagd om in het rapport een inschatting te geven op welke termijn maatregelen kunnen worden ingevoerd en om inzichtelijk te maken wat de bijdrage aan realisatie van de opgave kan zijn. Met de opdracht is voortgebouwd op het eerdere rapport over normeren en beprijzen van stikstofuitstoot van Bernard ter Haar1 en wordt deels invulling gegeven aan de motie van de leden Tjeerd de Groot en Van Campen (Kamerstuk 36 200 XIV, nr. 34).

Ik ben de voorzitter en zijn secretariaat erkentelijk voor het voorliggende rapport, dat informeert en inspireert. Het kabinet zal de inzichten uit het rapport benutten voor toekomstige beleidsontwikkeling ten aanzien van de sectoren landbouw, industrie en mobiliteit. Het kabinet informeert de Kamer gelijktijdig over de voortgang hierop.

Ik zal de inzichten van het rapport als bouwsteen betrekken bij het vervolgproces rondom het bereiken van de doelstellingen van het Nationaal Programma Landelijk Gebied, waaronder de klimaat- en wateropgave. Het rapport zal ook meegenomen worden in de landbouw-brief waar het kabinet in september mee zal komen. Ook biedt het rapport handvatten die ik zal benutten bij de uitwerking van verplichtend instrumentarium, waarover ik de Kamer eveneens na de zomer informeer.

De Minister voor Natuur en Stikstof,

Ch. van der Wal-Zeggelink

1 Verkenning Normeren en beprijzen van stikstofemissies, maart 2021, Verkenning Normeren en beprijzen van stikstofemissies | Rapport | Aanpak Stikstof

kst-35334-261 ISSN 0921 - 7371 's-Gravenhage 2023

Tweede Kamer, vergaderjaar 2022-2023, 35 334, nr. 261


3.

Bijlagen

 
 
 

4.

Meer informatie

 

5.

Parlementaire Monitor

Met de Parlementaire Monitor volgt u alle parlementaire dossiers die voor u van belang zijn en bent u op de hoogte van alles wat er speelt in die dossiers. Helaas kunnen wij geen nieuwe gebruikers aansluiten, deze dienst zal over enige tijd de werkzaamheden staken.