Eerste Kamervoorzitter Bruijn beschuldigd van wangedrag

donderdag 15 juni 2023, 10:38

DEN HAAG (PDC i) - De voorzitter van de Eerste Kamer, Jan Anthonie Bruijn i (VVD), wordt beschuldigd van wangedrag tegenover zijn ambtenaren. Bij de griffier i van de Eerste Kamer, als hoogste ambtenaar verantwoordelijk voor de medewerkers, zijn klachten binnengekomen over woede-uitbarstingen en schreeuwen zonder duidelijke aanleiding. Ook zou er een cultuur van angst voor een uitbrander van de voorzitter heersen onder de medewerkers. De griffier heeft Bruijn naar aanleiding van de beschuldigingen hierop aangesproken.

De veelal kersverse fractieleiders van de net geïnstalleerde senaat zijn woensdagavond in een digitale sessie op de hoogte gebracht. Na deze sessie gaf Bruijn in een verklaring tegenover de media aan het gebeurde ten zeerste te betreuren en de volledige verantwoordelijkheid hiervoor te nemen. In de beschuldiging van woede-uitbarstingen herkent Bruijn zich naar eigen zeggen niet.

Bruijn werd in 2019 tot voorzitter van de Eerste Kamer gekozen. Later deze maand moeten de leden van de dinsdag aangetreden Kamer beslissen of hij een tweede termijn als Kamervoorzittter krijgt, of vervangen wordt door een andere voorzitter.

Bron: NOS, NRC