Kamervragen over drempels bij doorwerken na pensioen

Met dank overgenomen van Tweede Kamerfractie Den Haan i, gepubliceerd op donderdag 8 juni 2023.

Maak vrijwillig doorwerken na de pensioenleeftijd voor iedereen lonend, stelt Liane den Haan. Het Tweede Kamerlid vindt het belangrijk dat gepensioneerden die dat willen moeten kunnen deelnemen aan het arbeidsproces, en dat de drempels om dat te doen zo laag mogelijk zijn.

Mensen die de pensioengerechtigde leeftijd hebben bereikt en graag willen doorwerken wordt het in sommige gevallen niet gemakkelijk gemaakt. En ook niet aantrekkelijk. Voor bepaalde deelgroepen binnen de gepensioneerde werknemers is het bijvoorbeeld nauwelijks lonend om te werken door afbouw van toeslagen. “Ik neem aan dat het principe ‘werk moet lonen’ óók geldt voor AOW-gerechtigden die vrijwillig aan het arbeidsproces willen blijven deelnemen”, zegt Liane den Haan. Het Kamerlid van GOUD stelde er vragen over aan minister Van Gennip van Sociale Zaken en Werkgelegenheid en aan staatssecretaris Van Rij van Financiën.

Conflicterende regelgeving

Het kabinet is van plan maatregelen te nemen om regelgeving die onbedoeld op elkaar inwerkt tegen te gaan, specifiek voor mensen die rond het sociaal minimum leven. GOUD vraagt Van Gennip en Van Rij ook de doelgroep gepensioneerden die aan het arbeidsproces willen deelnemen daarbij te betrekken.

Wachttijd van vijf jaar

Arbeidsparticipatie van gepensioneerden moet, ook gezien de toenemende krapte op de arbeidsmarkt, gestimuleerd worden. Is het dan verstandig dat er bij een keten van tijdelijke of uitzendcontracten in de nieuwe wetgeving rond de hervorming van de arbeidsmarkt sprake zal zijn van een onderbrekingstermijn - een wachttijd - van vijf jaar?, wil Liane van de bewindslieden weten.

Uitzondering

Bij de nieuwe maatregelen voor de arbeidsmarkt worden voor studenten en scholieren uitzonderingen gemaakt. Liane wil dat het kabinet onderzoekt of zo’n uitzonderingsmaatregel ook voor gepensioneerden in het arbeidsproces kan gaan gelden. “Bijvoorbeeld door voor hen een uitzondering te maken op de voorgenomen verplichte onderbrekingstermijn van vijf jaren na opeenvolgende contracten bij dezelfde werkgever”, aldus het Kamerlid.

► Lees hier de Kamervragen die GOUD stelde aan de minister van SZW en de staatssecretaris van Financiën