Migratiedeal contraproductief

Met dank overgenomen van GroenLinks (GL) i, gepubliceerd op donderdag 8 juni 2023.

Europese ministers hebben een akkoord bereikt over twee wetten die onderdeel uitmaken van het Asiel- en Migratiepact. Dit zijn de asiel- en migratiebeheerverordening, die de verantwoordelijkheidsverdeling tussen EU-landen regelt, en de gewijzigde asielprocedureverordening. GroenLinks is zeer teleurgesteld dat de bereikte uitkomst weinig doet om de solidariteit tussen de EU-landen te verbeteren en dat de situatie voor veel asielzoekers, inclusief kinderen, juist zal verslechteren.

Tineke Strik @Tineke_Strik

Europarlementariër

GroenLinks-Europarlementariër Tineke Strik: “De EU-ministers pretenderen een oplossing te hebben gevonden, maar wat ze daadwerkelijk doen is het falende asielbeleid verergeren. Een eerlijke verantwoordelijkheidsverdeling binnen Europa is de sleutel naar humaner beleid aan de grenzen. En juist daar blokkeren de ministers iedere oplossing. Als het aan EU-landen ligt worden vluchtelingen nu verplicht langdurig opgesloten aan de buitengrenzen. Het akkoord van vandaag is een schaamteloze illustratie van waar de EU landen op dit moment voor staan: geen solidariteit, geen verantwoordelijkheid, geen waardige asielprocedure.”

Nu de Raad dit akkoord heeft bereikt, zullen de onderhandelingen met het Europees Parlement gaan beginnen om tot de uiteindelijke teksten van de verordeningen te komen. Het Europees Parlement nam in april haar positie aan op deze dossiers.