Jeroen Lenaers (CDA): ‘Verbod op lood voor schietsport wordt de doodsteek voor de Limburgse Schutterswereld’

Met dank overgenomen van J.J.M. (Jeroen) Lenaers i, gepubliceerd op maandag 5 juni 2023.

Europarlementariër Jeroen Lenaers (CDA) heeft zijn grote bezorgdheid kenbaar gemaakt aan Eurocommissaris Frans Timmermans over een advies aan de Europese Commissie om het gebruik van loden kogels in de schietsport te verbieden.

Het advies over het verbieden van loden kogels komt van het Europees Agentschap voor Chemische Stoffen (ECHA). ECHA roept de Europese Commissie in dit rapport op om het gebruik van loden kogels in schietsport te verbieden. Zij baseren zich hierbij op onderzoek van hun eigen ‘Committee for Risk Assessment’ (RAC) en het ‘Committee for Socio-economic Analysis’ (SEAC).

Alhoewel ECHA de Europese Commissie adviseert om loden kogels in schietsport te verbieden, laat het agentschap het aan de Commissie om een derogatie te verlenen aan sectoren van de schietsport waar de risico’s voor de gezondheid van mensen en de omgeving als laag worden ingeschat. Lenaers roept Commissaris Frans Timmermans dan ook met klem op om schutterijen op te nemen in de lijst van uitzonderingen.

Lenaers: “De Limburgse schutterswereld maakt al decennia, al dan niet eeuwen, gebruik van loden kogels en wordt steeds effectiever in het afvangen en hergebruik van lood. Hele dorpen leven ieder jaar toe naar het ‘Konings’-schieten en het OLS, en schutters maken gebruik van buksen die al generaties lang meegaan. Een verbod op het gebruik van loden kogels zal het einde van deze eeuwenoude tradities betekenen.”

Lenaers heeft parlementaire vragen gesteld aan de Europese Commissie en zijn zorgen per brief geuit aan Eurocommissaris Frans Timmermans.