Michiels speech bij het VVD congres

Met dank overgenomen van Jongeren Organisatie Vrijheid en Democratie (JOVD) i, gepubliceerd op zaterdag 3 juni 2023.

Lees hier de speech van landelijk voorzitter Michiel terug!

Goedemiddag allemaal,

Wat een eer dat ik vandaag traditiegetrouw namens de jonge liberalen mag speechen op jullie congres, de liberale open dag van de VVD. En niet zomaar op een ledenvergadering, maar een hele feestelijke, namelijk jullie 75-jarige verjaardag. Met het uitsterven van de SGP en PvdA in het vooruitzicht zijn jullie de enige overgebleven volkspartij. En dat is ook logisch, want liberalisme is een werkwoord. Het blijft zich door de jaren heen ontwikkelen. Jullie zijn optimisten. Houd dat vol.

Maar naast dat het een eer is, vind ik het ook spannend om hier vandaag te staan. Na de opinieartikelen over de vleesetende en vlieglustige rechterflank van de VVD, de verschillende filmpjes met de voeten in de zee en het interview over kansengelijkheid moet ik jullie nu in de ogen aankijken. Maar ik zie het al: het zijn geen boze ogen.

Christianne maak je geen zorgen, ik ga het vandaag niet hebben over stikstof. Micky, óók niet over het vestigingsklimaat en nee beste VVD’ers, zit Paul ook in de zaal, ik zal ook niet zeuren over die erfbelasting.

Waar ik het wel over ga hebben is een gesprek dat ik met een aantal van mijn studenten heb gevoerd toen ik voor stond de klas stond. Ik heb namelijk begrepen als je hier iets wilt bereiken je minimaal één dag per week voor de klas moet staan, hè Mark.

Deze studenten vertelden mij dat ze alvast gingen stoppen met hun bijbaan, omdat ze binnenkort gratis geld krijgen van de overheid. Binnenkort verlagen we ook nog eens het bindend studieadvies om de stress van studenten nog meer weg te nemen. Dat zette mij aan het denken. Mijn generatie wordt vanaf jongs af aan direct verslaafd gemaakt aan het infuus van de staat. Maar is er dan verder niemand die meer rekening houdt met de eigen verantwoordelijkheid van mijn generatie?

Ik sta hier natuurlijk niet voor eigen parochie te preken.

Tuurlijk! Ik wil ook gratis bier. Ik wil ook maar de helft van mijn studiepunten halen en als het even kan wil ik ook graag dat de overheid mijn energierekening betaalt. Niet alleen mijn generatie is aan het infuus verslaafd geraakt, wij zijn allemaal verslaafd geraakt aan het gemak waarmee de overheid de compensatiekaart trekt. Een overheid waarvan de VVD al 13 jaar aanvoerder is.

We zijn niet alleen verslaafd geraakt, maar ook gemaakt aan de overheid. Een overheid die al tijden door juist liberalen wordt geleid. Hoe kan het dan dat wij na dertien jaar VVD-beleid in eerste instantie naar de overheid kijken om onze problemen op te lossen? In plaats van uit te gaan van de eigen krachten, talenten en verantwoordelijkheden van die hardwerkende Nederlander waar jullie het altijd over hebben?

Dit komt door een VVD die geen keuzes meer durft te maken. Politieke keuzes zijn gebaseerd op het stabiel houden van een coalitie en herverkiezingen, terwijl wij voor uitdagingen staan die ge-ne-ra-tie overstijgend zijn.

Dit komt door een VVD die geen nee meer durft te zeggen. Na vier VVD-kabinetten is er een gevoel gecreëerd dat de overheid voor alles verantwoordelijk is, maar de overheid is geen geluksmachine.

Dit komt als laatste door een VVD die de overheid te complex heeft gemaakt. Hoe kan het bijvoorbeeld dat we een belastingstel hebben gemaakt waarbij je fulltimebanen kunstmatig moet aanvullen met toeslagen om rond te komen?

Als liberalen lossen we dit niet op door de lastendruk te verhogen, zoals Partij van de Arbeid voorstelt. Of door je kop in het zand te steken zoals het CDA met stikstof. Ook gaan we dit niet oplossen door als een biologische D66-kip zonder kop rond blijven rennen terwijl niemand je meer volgt.

Nee: in de ogen van liberalen ligt de oplossing in de kracht van het individu. Een echte liberaal kijkt naar wat mensen zelf wél kunnen in plaats van wat niet. En dames en heren, een liberale overheid creëert geen verslaafde, maar verantwoordelijke individuen.

VVD’ers!

Even terug naar jullie als rasoptimisten. Laten we deze liberale open dag gebruiken om terug te gaan naar wat het individu vrij maakt, namelijk de eigen verantwoordelijkheid. En laat ik als JOVD-voorzitter nou bescheiden genoeg zijn om jullie te vertellen hoe we dat het beste kunnen doen.

Durf als VVD keuzes te maken voor de lange termijn. Durf als partij standpunten in te nemen en ben niet bang voor frictie of om leden kwijt te raken.

Durf ‘nee’ te zeggen en mensen te wijzen op hun eigen verantwoordelijkheid. Jullie hoeven niet alles oplossen, dus neem de verantwoordelijkheid op de belangrijke thema’s.

Én kom dan met oplossing die voor ons allemaal begrijpbaar en uitlegbaar zijn. Stop met het regelen van een uitzondering op iedere regel.

Want liberalen, hoe mooi zou het zijn als ik na de zomer weer voor de klas sta en mijn studenten spreek. En dat zij dan in eerste instantie naar zichzelf en hun eigen verantwoordelijkheid durven te kijken. Een bijbaantje hebben om niet afhankelijk te zijn van het infuus van de staat en te zijn geworden tot verantwoordelijke en daardoor vrije individuen.

Ik zou zeggen: op naar 150 jaren een liberale VVD!

Bedankt!