Lijst van vragen, gesteld aan de Algemene Rekenkamer, over het rapport Resultaten verantwoordingsonderzoek 2022 bij het Ministerie van Justitie en Veiligheid (36360-VI-2)

1.

Kerngegevens

Officiële titel Lijst van vragen, gesteld aan de Algemene Rekenkamer, over het rapport Resultaten verantwoordingsonderzoek 2022 bij het Ministerie van Justitie en Veiligheid (Kamerstuk 36360-VI-2)
Document­datum 25-05-2023
Publicatie­datum 25-05-2023
Nummer NDS1092438
Kenmerk kenmerk NDS1092438
Externe link origineel bericht
Originele document in PDF

2.

Tekst

2023D22077 LIJST VAN VRAGEN

De vaste commissie voor Justitie en Veiligheid heeft een aantal vragen voorgelegd aan de Algemene Rekenkamer over de brief van 17 mei 2023 inzake het rapport Resultaten verantwoordingsonderzoek 2022 bij het Ministerie van Justitie en Veiligheid (Kamerstuk 36 360 VI, nr. 2).

De voorzitter van de commissie,

Kat

De adjunct-griffier van de commissie,

Van Tilburg

Nr Vraag

1    Heeft u op basis van de jaarcijfers van 2022 het vermoeden dat er reeds misbruik en oneigenlijk gebruik is gemaakt van de gelden die bestemd zijn voor de opvang van ontheemden uit Oekraïne?

2    Wat zijn de voornaamste oorzaken dat er in 2022 voor het vijfde jaar op rij opnieuw slechts beperkte vooruitgang is geboekt om de onvolkomenheid met betrekking tot de afpakketen op te lossen?

3    Kan uiteen worden gezet hoe een beter bekostigingsmodel voor de agentschappen eruit zou zien waardoor te krap begroten voorkomen zou kunnen worden?

4    Gaan de te strakke begrotingskaders bij de agentschappen ook ten koste van de kwaliteit?

5    Hoeveel onrechtmatigheden zijn geconstateerd bij minicompetities bij de Dienst Justitiële Inrichtingen (DJI)?

6    Kan het bedrag van circa 71,5 miljoen euro bij de fouten van het inkoopbeheer van DJI gespecificeerd worden?

7    Waarom zijn de voorschotten die het Ministerie van Justitie en Veiligheid heeft toegekend te hoog?

8    Voorziet u problemen bij het terugvorderen van de te hoge voorschotten voor de opvang van ontheemde Oekraïners?

9    Wat zijn de vijftien risico's die een correcte werking van het algoritme kunnen verhinderen en bij welke zes hiervan ziet u een middelhoog tot hoog risico?

10    Hoe zou het algoritme kunnen worden aangepast zodat het kan werken zoals het oorspronkelijk is bedoeld?

11    Kan een voorbeeld worden gegeven van wat nu precies onduidelijk is vastgelegd over de verantwoordelijkheden en grondslagen met betrekking tot het algoritme voor risicotaxatie (Ritax) in het jeugdstrafrecht?

12    Klopt het dat sommige risico's al gemitigeerd zijn door invoering van Ritax 2.0 in 2022? Zo ja, welke risico's?

13    Hoe zou de Minister van Justitie en Veiligheid anders dan gebruik te maken van de aanwijzingsbevoegdheid meer een actieve en sturende rol kunnen kiezen in plaats van een passieve rol bij het oplossen van de problemen in de afpakketen?

2


 
 
 

3.

Meer informatie

 

4.

Parlementaire Monitor

Met de Parlementaire Monitor volgt u alle parlementaire dossiers die voor u van belang zijn en bent u op de hoogte van alles wat er speelt in die dossiers. Helaas kunnen wij geen nieuwe gebruikers aansluiten, deze dienst zal over enige tijd de werkzaamheden staken.