Lijst van vragen over het Jaarverslag Ministerie van Justitie en Veiligheid 2022 (36360-VI-1)

1.

Kerngegevens

Officiële titel Lijst van vragen over het Jaarverslag Ministerie van Justitie en Veiligheid 2022 (Kamerstuk 36360-VI-1)
Document­datum 25-05-2023
Publicatie­datum 25-05-2023
Nummer NDS1092428
Kenmerk kenmerk NDS1092428
Externe link origineel bericht
Originele document in PDF

2.

Tekst

2023D22089 VERSLAG HOUDENDE LIJST VAN VRAGEN

De vaste commissie voor Justitie en Veiligheid heeft een aantal vragen voorgelegd aan de Minister van Justitie en Veiligheid over het Jaarverslag Ministerie van Justitie en Veiligheid 2022 (Kamerstuk 36 360 VI, nr. 1).

De voorzitter van de commissie,

Kat

De adjunct-griffier van de commissie,

Van Tilburg

Nr    Vraag

1    Hoe is het geld voor de    politie verdeeld over Nederlandse    regio's?

2    Hoeveel personen in de    asielketen die geen recht    hebben    op verblijf, blijven toch in Nederland en hoeveel personen vertrekken?

3    Hoeveel drugsdumpingen zijn geregistreerd in 2022 en wat waren de totale kosten voor het opruimen?

4    Hoeveel wietkwekerijen    zijn opgerold in 2022?

5    Hoeveel kilo cocaïne is in 2022 onderschept in de Nederlandse havens? Wat is ongeveer het onderscheppingspercentage geweest en hoe wordt dit onderbouwd?

6    Hoeveel kilo cocaïne is in 2022 onderschept in het Caribisch deel van het Koninkrijk? Wat is ongeveer het onderscheppingspercentage geweest en hoe wordt dit onderbouwd?

7    Hoeveel uithalers zijn er in 2022 geregistreerd en wat was ongeveer de gemiddelde leeftijd van de uithalers?

8    Hoeveel coffeeshops zijn in 2022 gesloten en waren de redenen voor sluiting?

9    Wat is het totaal bedrag dat in 2022 is uitgegeven aan ondermijnende drugscriminaliteit? Is er op bepaalde posten sprake van onderuitputting?

10    Wat is het totaalbedrag dat is uitgegeven aan drugspreventie? Is hier sprake geweest van onderuitputting?

11    Kunt een overzicht bieden hoe de 60 miljoen euro is uitgegeven, die middels het coalitieakkoord in 2022 beschikbaar is gesteld voor versterking van de Algemene Inlichtingen- en Veiligheidsdienst (AIVD) en de Militaire Inlichtingen- en Veiligheidsdienst (MIVD) en voor vergroting van de weerbaarheid tegen dreigingen aan de Nationaal Coördinator Terrorismebestrijding en Veiligheid (NCTV)?

12    Wat betekent de loon-prijsbijstelling voor de loonruimte van de politie?

13    Wat hebben de investeringen in het tegengaan van georganiseerde criminaliteit concreet opgeleverd?

14    Hoe verloopt het Project Online Content Moderatie tot nu toe? Is daar een tussentijdse evaluatie op te geven?

15    Op welke termijn verwacht u het advies over een voorziening om online content ontoegankelijk te maken op verzoek van het lokale bestuur door het Project Online Content Moderatie?

16    In hoeverre gaat de Nationale Samenwerking tegen Ondermijnende Criminaliteit (NSOC) zich in 2023 en 2024 bezighouden met het verstoren van criminele verdienmodellen, onder andere in samenwerking met het Openbaar Ministerie (OM)?

17    Hoeveel fte mist op dit moment nog bij de Koninklijke Marechaussee (KMar) om het nieuwe Stelsel Bewaken en Beveiligen operationeel te krijgen en hoe worden zo efficiënt mogelijk werknemers geworven?

18    Hoeveel wijkagenten met focusgebied jeugd zijn er op dit moment werkzaam bij de politie?

19    Wat is de status van de heropbouw van het team Werken Onder Dekmantel?

20    Kunt u een overzicht bieden van de preventieve interventies met betrekking tot radicalisering die in 2022 vanuit de versterkingsgel-den zijn gefinancierd?

21    Hoe gaat de publiek-privaat samenwerking, die is voortgekomen uit het eindrapport Cyclotron, voor het sneller delen, analyseren en distribueren van informatie, vormgegeven worden en wanneer?

22    Is er op dit moment voldoende capaciteit op de terroristenafdelingen, zowel op het gebied van personele bezetting als op het gebied van de praktische organisatie?

23    Wanneer kan de Kamer de evaluatie van de werking en effecten van de drie Afdelingen Intensief Toezicht (AIT) verwachten?

24    Wanneer wordt de Kamer geïnformeerd over de knelpunten die worden opgelost met de wijziging van de Wet Politiegegevens die in voorbereiding is?

25    Kunt u een overzicht geven van de achterstanden in de rechtspraak uitgesplitst per rechtsgebied? Zijn de corona-achterstanden inmiddels volledig weggewerkt?

26    Welk percentage van het totaal afgedane zaken in 2022 (ongeveer 1,4 miljoen) is online gepubliceerd?

27    Kunt u inzicht geven in de beleidsmaatregelen en de richtlijnen omtrent het toepassen van de zelfraadzaamheidstoets in de periode voor de toeslagenaffaire wanneer ouders rechtsbijstand nodig hadden bij het in bezwaar gaan tegen de belastingdienst?

28    Wanneer is de zelfredzaamheidstoets vastgelegd en waar is dit vastgelegd?

29    Hoeveel mensen werden in deze periode door niet zelfredzaam geacht waardoor zij wél recht kregen op rechtsbijstand?

30    Wat was de precieze rationalisatie achter de lezing van deze zelfredzaamheidstoets in dit kader?

31    Waarom is deze zelfredzaamheidstoets ingevoerd?

32    De regering geeft aan dat er overeenstemming is tussen politie, KMar, Bijzondere opsporingsdienst (BOD) en rijksrecherche over welke knelpunten aangepakt gaan worden wat betreft gegevensde-ling voor het politie- en justitiedomein, nu er te weinig financiële middelen beschikbaar zijn voor een nieuwe gegevenswet, wat houdt die overeenstemming precies in?

33    Kunt u een overzicht bieden van de huidige formatie en de huidige bezetting van zedenrechercheurs?

34    Op welke manier heeft het Ministerie van Justitie en Veiligheid uitvoering gegeven aan het Nationaal Programma tegen Discriminatie en Racisme?

35    Wat heeft het aanstellen van een coördinator nationale aanpak overlast binnen de asielketen opgeleverd en wat zijn de resultaten?

36    Welke stappen zijn er concreet gezet met landen hun inwoners niet terugnemen als deze migranten geen recht hebben op verblijf in Nederland?

37    Welke voortgang is geboekt met de in 2022 opgezette pilots omtrent het aanpakken van overlastgevers in opvanglocaties?

38    Waarom is de opvang duurder (structureel 45 miljoen euro), terwijl de opvang soberder is ingericht?

39    Kan de Minister preciseren met welke landen het kabinet een migratiepartnerschap heeft afgesloten?

40    Zijn de politie en het OM op dit moment voldoende uitgerust, in termen van technologie, middelen en capaciteit, om de doelstellingen op het gebied van cybercime - high tech crime onderzoeken voor 2023 wel te behalen? Zo nee, wat is er nodig?

41    Hoeveel zaken met betrekking tot mensenhandel zijn geseponeerd door capaciteitsgebrek bij het OM en in hoeveel gevallen heeft dat gevolgen gehad voor verblijfsrecht van slachtoffers?

42    Op welke manieren heeft de doeltreffendheid van de rechtspraak nog meer geleden de afgelopen al dan niet benoemd in het jaarverslag?

43    Welk bedrag aan dwangsommen moest de Immigratie- en Naturalisatiedienst (IND) betalen wegens overschrijding van de beslistermijn waardoor mensen langer moesten wachten op een beslissing over hun aanvraag?

44    Hoe hoog is het geschatte totaalbedrag wat gemeenten te veel aan voorschot ontvangen hebben voor de opvang van Oekraïense ontheemden en hoe wordt er toezicht gehouden op het terugvorderen bij de afrekening met betreffende gemeenten?

45    Valt onder grenzen en veiligheid (6 miljoen euro) ook de inzet Mobiel Toezicht Veiligheid (MTV) aan de grens?

46    Hoe vaak worden politiefunctionarissen naar crisisgebieden gestuurd? En waar naartoe?

47    Waar zijn de middelen naar aanleiding van de Motie-Hermans bedoeld voor de bestrijding van discriminatie in 2022 aan besteed?

48    Welke projecten zijn gepauzeerd door Corona en is later besloten niet meer op te starten of uit toe voeren, en hoeveel budget is hiermee gemoeid?

49    Wanneer wordt de beleidsreactie inzake het eindrapport van de Commissie Wet wapens en munitie naar de Kamer gestuurd?

50    Hoe vaak is in 2022 gebruik gemaakt van de klachtenbalie waar sekswerkers ondersteuning kunnen krijgen bij het indienen van klachten bij instanties?

51    Hoe vaak is in 2022 gebruik gemaakt van de DUUP-regeling en hoe vaak zijn sekswerkers daadwerkelijk geholpen met de uitstappro-gramma's?

52    In hoeverre zijn sekswerkers bewust van de mogelijkheden van het platform Ugly Mugs om elkaar te waarschuwen voor gewelddadige klanten?

53    Staat het platform Ugly Mugs in contact met handhavingsdiensten om meldingen van gewelddadige klanten door te geleiden naar de politie?

54    Hoeveel rechters zijn benodigd op de BES-eilanden, uitgesplitst per eiland? Hoeveel zijn er op dit moment werkzaam, uitgesplitst per eiland?

55    Hoe wordt de 3 miljoen euro die is uitgetrokken voor de bestrijding van ondermijning in Caribisch Nederland specifiek uitgegeven?

56    In hoeveel zaken moest in 2022 een vergoeding worden uitgekeerd voor onrechtmatige detentie?

57    Is de verwachting dat de opbrengsten van crimineel vermogen in 2023 alsnog zullen stijgen nu het uitblijven van een grote schikking de oorzaak is dat de opbrengsten in 2022 ruim 278 miljoen euro lager is uitgevallen ten opzichte van de begroting?

58    Kunt u toelichten waarom er ruim 2000 minder adviezen zijn gegeven door reclasseringsorganisaties dan geraamd?

59    Kunt u nader toelichten waarom er onder «Overige Bijdrage medeoverheden» ruim 26 miljoen euro minder is uitgegeven dan begroot? Heeft dit gehele bedrag betrekking op de kosten van het Rijksopleidingsinstituut tegengaan Radicalisering (ROR)?

60    Door gemeenten is 41 miljoen euro aangevraagd voor de regeling controle en handhaving van de coronatoegangsbewijzen (CTB), hoeveel is hiervan daadwerkelijk opgemaakt aan het daarvoor bestemde doel? Waar werd het geld voor ingezet? Welke handha-vingsmiddelen (extra FTE's etc?)?

61    Hoeveel asieladvocaten zijn er in Nederland? Heeft u een lijst met de namen van deze asieladvocaten? Welke nevenfuncties bekleden zij?

62    Hoeveel zaken behandelen asieladvocaten gemiddeld per jaar?

63    Hoeveel verdient een asieladvocaat per zaak?

64    Hoeveel asielzoekers zijn er per jaar binnengekomen sinds de inwerkingtreding van het VN-Vluchtelingenverdrag 1951?

65    Wat is het aandeel jonge mannen (tussen de 18 en 35 jaar), in de Nederlandse asielinstroom? Hoe verhoudt zich dat tot de rest van de Europese Unie?

66    Wat is het percentage asielzoekers uit veilige landen? Hoeveel van hen is in aanraking gekomen met justitie/politie?

67    Hoeveel gezinsleden hebben asielzoekers vorig jaar gemiddeld later overkomen in het kader van nareis en hoeveel in de reguliere procedures voor gezinsvorming en gezinshereniging? Hoe verhouden deze aantallen zich tot andere EU-landen, in het bijzonder Denemarken?

68    Hoeveel partners en/of gezinsleden laat een in Nederland verblijvende vreemdeling gedurende zijn leven gemiddeld naar Nederland komen?

69    Hoeveel vreemdelingen zijn er door middel van gezinsmigratie de afgelopen 5 jaar naar Nederland gekomen, uitgesplitst in nareis en regulier? Hoe verhouden deze cijfers zich tot de totale immigratie?

70    Kunt u een overzicht geven van alle asielzoekerscentra in Nederland, inclusief alle noodopvanglocaties, en hoeveel asielzoekers er op dit moment in alle COA-locaties verblijven en hun geslacht, leeftijd en land van herkomst?

71    Hoeveel asielverzoeken heeft Nederland de afgelopen 13 jaar ingewilligd? Kunt u daarbij onderscheid maken tussen eerste aanvragen en nareis?

72    Hoeveel asielzoekers hebben er sinds 2010 een verblijfsvergunning gekregen? Hoeveel daarvan zijn nareizigers?

73    Wat is het gemiddelde inwilligingspercentage in de Europese Unie de afgelopen 13 jaar?

74    Wat is het totaal aantal vreemdelingen dat op basis van een verblijfsvergunning asiel in Nederland verblijft, uitgesplitst in verblijfsvergunningen voor bepaalde en onbepaalde tijd?

75    Hoeveel laissez passers zijn er vorig jaar tot en met heden verstrekt door Marokko?

76    Hoe vaak worden tijdelijke asielvergunningen niet verlengd of omgezet in vergunningen voor onbepaalde tijd?

77    Hoeveel vreemdelingen zijn dit jaar aantoonbaar teruggekeerd, uitgesplitst in zelfstandig en gedwongen vertrek? Hoeveel vreemdelingen zijn zelfstandig zonder toezicht vertrokken? Kunnen deze aantallen worden afgezet tegen de terugkeercijfers van 2010 tot en met 2021?

78    Hoeveel landen weigeren het toelaten van onderdanen in het kader van het terugkeer- en uitzettingsbeleid? Welke landen zijn dat?

79    Hoeveel extra terugkeer is er gerealiseerd in 2022 ten opzichte van eerdere jaren?

80    Welke voortgang is in 2022 gemaakt op het monitoren en naleven van mensenrechten aan de grenzen bij de inzet van Frontex?

81    Het jaarverslag verhaalt over het preventief aanpakken van overlast in opvanglocaties om overlast te verminderen, kunt u de verminderde overlast verder toelichten en onderbouwen met cijfers?

82    Welke stappen worden er gezet om terugkeerafspraken met herkomstlanden buiten Europa mogelijk te maken?

83    Welk effect heeft het uitgeven van ODA-gelden aan asielopvang op het effectief aanpakken van de grondoorzaken van migratie en het ondersteunen van opvang in de regio?

84    Waarom heeft het kabinet voor slechts 30.000 asielaanvragen in 2022 begroot, terwijl ieder jaar sinds 2016, behalve 2020, de asielinstroom hoger was?

85    Waarom is er in 2022 slechts begroot voor een gemiddelde bezetting van 19.510 asielopvangplekken?

86    Hoeveel van de extra kosten voor asielopvang zijn toe te schrijven aan duurdere nood- en crisisnoodopvang? Wat valt er te zeggen over de (extra) kosten voor opvang op het moment dat deze met reguliere opvang was ingevuld, ook in het licht van de door de Algemene Rekenkamer eerder geschetste verschillen in kosten tussen de verschillende opvangvormen (in het rapport «Focus op Opvangcapaciteit asielzoekers»)?

87    Waarom heeft u ervoor gekozen om de y-as van de grafiek «Gemiddelde bezetting in de opvang van 2015 t/m 2022» niet op 0 te laten beginnen?

88    Hoeveel kosten waren er in 2022 gemoeid met door de IND ingesteld hoger beroep?

89    Gegeven de positieve ontwikkelingen rondom COVID-19, vormt de PCR vereiste in 2023 nog een belemmering voor een gedwongen terugkeer naar het land van herkomst? Welke landen betreft dit?

90    Vanuit welke landen komt de onverwachte hogere instroom van Alleenstaande minderjarige vreemdelingen?

91    Welke projecten gericht op het vertrek van vreemdelingen worden gesubsidieerd middels een incidentele pilot? In hoeverre leiden deze effectief tot terugkeer?

92    Kunt u het verloop van externe inhuur bij de ketenpartners in 2022 uiteenzetten, inclusief de kosten hiervoor?

93    Kan een nadere toelichting worden gegeven bij het feit dat het bedrag aan Europol/Eurojust met 11,3 miljoen euro is verlaagd wegens ingewikkelde besluitvorming en door capaciteitsproblema-tiek?

94    Hoe is in 2022 concreet gestuurd op het nakomen van de normen voor doorlooptijden die de Rechtspraak in 2020 heeft ontwikkeld?

95    Hoe zijn de middelen van de Motie-Hermans in 2022 exact besteed?

96    Is het de inzet van het kabinet om het percentage van 18 procent aan externe inhuur bij de IND te verkleinen, om zo met meer vaste arbeidskrachten de tekorten bij de asielaanvragen tegen te gaan?

97    Wat is er in het kader van het toepassen van de zelfredzaamheids-toets veranderd in de periode «na de toeslagenaffaire»? Wanneer precies en waar en hoe is dit vastgelegd?

98    Kan per project dat in 2022 door de Justitiële ICT organisatie niet binnen budget en/of de planning is opgeleverd worden aangegeven waarom dat niet is gebeurd?

99    Wanneer gaat het wetsvoorstel dat een einde maakt aan de executieverjaring van artikel 76 Wetboek van Strafrecht in consultatie?

100    Wanneer wordt het wetsvoorstel bestuurlijke aanpak kinderpornografisch materiaal naar de Kamer gestuurd?

101    Kan bij het overzicht van de in 2022 tot stand gekomen wetten bij de wetten die nog niet in werking zijn getreden, per wet worden aangegeven waarom inwerkingtreding nog niet is gebeurd en per wanneer inwerkingtreding wordt voorzien?

102    In welke mate worden signalen van de werkvloer meegenomen in de keuzes die gemaakt worden in de maatregelen om met de onderbezetting om te gaan?

103    Wanneer is de pilot inzet drones afgerond en kunnen drones volledig operationeel ingezet worden?

104    Wat is de status van de chatbot voor FAQ's, aangiftes, meldingen en overige onderwerpen?

105    Welke keuze ligt eraan ten grondslag dat cybercrime niet als High Impact Crime wordt beschouwd?

106    Loopt de politie tegen uitdagingen aan bij de inzet van digitale instrumenten in het kader van mensenhandel?

107    Wat is de status van de taskforce Onze hulpverleners Veilig? En wordt hierin ook in de behoefte voorzien van de psychologische en morele impact waar politie mee te maken krijgt bij geweld jegens hen?

108    Hebben de uitdagingen bij inkooptrajecten, er wordt gesproken over continuïteitsrisico's, gevolgen voor de uitvoering van de veiligheidstaak?

7


 
 
 

3.

Meer informatie

 

4.

Parlementaire Monitor

Met de Parlementaire Monitor volgt u alle parlementaire dossiers die voor u van belang zijn en bent u op de hoogte van alles wat er speelt in die dossiers. Helaas kunnen wij geen nieuwe gebruikers aansluiten, deze dienst zal over enige tijd de werkzaamheden staken.