Besluit 2023/990 - Standpunt EU op de Conferentie van de Partijen bij het Verdrag van Rotterdam inzake de procedure met betrekking tot voorafgaande geïnformeerde toestemming ten aanzien van bepaalde gevaarlijke chemische stoffen en pesticiden in de internationale handel, over bepaalde wijzigingen van dat verdrag en van bijlage III daarbij

Dit is een beperkte versie

U kijkt naar een beperkte versie van dit dossier in de EU Monitor.

1.

Stand van zaken

Dit besluit is op 23 mei 2023 gepubliceerd en is op 25 april 2023 in werking getreden.

2.

Kerngegevens

officiële titel

Besluit (EU) 2023/990 van de Raad van 25 april 2023 betreffende het namens de Europese Unie in te nemen standpunt op de Conferentie van de Partijen bij het Verdrag van Rotterdam inzake de procedure met betrekking tot voorafgaande geïnformeerde toestemming ten aanzien van bepaalde gevaarlijke chemische stoffen en pesticiden in de internationale handel, over bepaalde wijzigingen van dat verdrag en van bijlage III daarbij

officiële Engelstalige titel

Council Decision (EU) 2023/990 of 25 April 2023 on the position to be taken on behalf of the European Union at the Conference of the Parties to the Rotterdam Convention on the Prior Informed Consent Procedure for certain hazardous chemicals and pesticides in international trade as regards certain amendments to the Convention and its Annex III
 
Rechtsinstrument Besluit
Wetgevingsnummer Besluit 2023/990
Regdoc-nummer ST(2023)7460
Origineel voorstel COM(2023)42 NLEN
Celex-nummer i 32023D0990

3.

Key dates

Document 25-04-2023; Datum goedkeuring
Bekendmaking in Publicatieblad 23-05-2023; PB L 135 p. 111-113
Inwerkingtreding 25-04-2023; in werking datum document zie art 4
Einde geldigheid 31-12-9999

4.

Wettekst

23.5.2023   

NL

Publicatieblad van de Europese Unie

L 135/111

 

BESLUIT (EU) 2023/990 VAN DE RAAD

van 25 april 2023

betreffende het namens de Europese Unie in te nemen standpunt op de Conferentie van de Partijen bij het Verdrag van Rotterdam inzake de procedure met betrekking tot voorafgaande geïnformeerde toestemming ten aanzien van bepaalde gevaarlijke chemische stoffen en pesticiden in de internationale handel, over bepaalde wijzigingen van dat verdrag en van bijlage III daarbij

DE RAAD VAN DE EUROPESE UNIE,

Gezien het Verdrag betreffende de werking van de Europese Unie, en met name artikel 192, lid 1, en artikel 207, in samenhang met artikel 218, lid 9,

Gezien het voorstel van de Europese Commissie,

Overwegende hetgeen volgt:

 

(1)

Het Verdrag van Rotterdam inzake de procedure met betrekking tot voorafgaande geïnformeerde toestemming ten aanzien van bepaalde gevaarlijke chemische stoffen en pesticiden in de internationale handel (1) (het “Verdrag”) is op 24 februari 2004 in werking getreden en werd namens de Unie gesloten bij Besluit 2006/730/EG van de Raad (2).

 

(2)

Op grond van artikel 7 van het Verdrag kan de Conferentie van de Partijen bij het Verdrag besluiten tot opname van chemische stoffen in bijlage III bij het Verdrag vaststellen.

 

(3)

Tijdens haar elfde vergadering zal de Conferentie van de Partijen naar verwachting besluiten om bijkomende chemische stoffen in bijlage III bij het Verdrag op te nemen.

 

(4)

Om gedeelde verantwoordelijkheid en gezamenlijke inspanningen onder de partijen die bij de internationale handel in bepaalde gevaarlijke chemische stoffen betrokken zijn, te bevorderen met het oog op het beschermen van de menselijke gezondheid en het milieu tegen eventuele schade en het bijdragen tot een milieuverantwoord gebruik van die stoffen, is het noodzakelijk en passend om bijkomende chemische stoffen waarvan gebleken is dat ze aan alle relevante criteria van bijlage III bij het Verdrag voldoen, in die bijlage op te nemen.

 

(5)

Daarnaast zal de Conferentie van de Partijen een door Zwitserland, Australië, Burkina Faso, Ghana en Mali ingediend voorstel tot wijziging van het Verdrag in overweging nemen. Dat voorstel voorziet in een oplossing van het probleem dat het momenteel heel moeilijk is nieuwe chemische stoffen in bijlage III bij het Verdrag op te nemen aangezien besluiten om bijlage III te wijzigen overeenkomstig het Verdrag bij consensus genomen moeten worden. Het is noodzakelijk en passend de goedkeuring van dat voorstel te steunen of, indien er onvoldoende steun daarvoor is bij andere partijen, te pleiten voor een wijziging van de besluitvormingsprocedure voor de opname van chemische stoffen.

 

(6)

Het is passend het standpunt vast te stellen dat namens de Unie ingenomen moet worden tijdens de Conferentie van de Partijen, aangezien de besluiten voor de Unie bindend zullen zijn of een beslissende invloed kunnen hebben op de inhoud van het Unierecht, namelijk op Verordening (EU) nr. 649/2012 van het Europees Parlement en de Raad (3).

 

(7)

Overeenkomstig artikel 21 van het Verdrag dienen wijzigingen van het Verdrag echter door ten minste drie vierde van de Partijen bekrachtigd, aanvaard of goedgekeurd te worden om in werking te treden. Voorts staat in artikel 22, lid 6, van het Verdrag dat een aanvullende bijlage die verband houdt met een wijziging van het Verdrag pas in werking mag treden wanneer de wijziging van het Verdrag van kracht wordt.

Hoewel de Raad momenteel een standpunt aan het vaststellen is dat ingenomen moet worden in een bij het Verdrag opgericht lichaam, kan een latere goedkeuring, afhankelijk van het resultaat van die besprekingen, een besluit inzake de sluiting van een dergelijke wijzigingsovereenkomst noodzakelijk maken overeenkomstig de procedure van artikel 218, lid 6, VWEU...


Lees meer

Deze wettekst is overgenomen van EUR-Lex.

5.

Origineel voorstel

 

6.

Bronnen en disclaimer

Zie voor uitgebreidere informatie eventueel ook de volgende voor dit dossier gebruikte bronnen:

Dit dossier wordt iedere nacht automatisch samengesteld op basis van bovenstaande dossiers. Hierbij is aan de technische programmering veel zorg besteed. Een garantie op de juistheid van de gebruikte bronnen en het samengestelde resultaat kan echter niet worden gegeven.

 

7.

Uitgebreide versie

Van deze pagina bestaat een uitgebreide versie met de juridische context, de Europese rechtsgrond, een overzicht van verwante dossiers en de betrokken zaken van het Europees Hof van Justitie.

De uitgebreide versie is beschikbaar voor betalende gebruikers van de EU Monitor van PDC Informatie Architectuur.

8.

EU Monitor

Met de EU Monitor volgt u alle Europese dossiers die voor u van belang zijn en bent u op de hoogte van alles wat er speelt in die dossiers. Helaas kunnen wij geen nieuwe gebruikers aansluiten, deze dienst zal over enige tijd de werkzaamheden staken.

De EU Monitor is ook beschikbaar in het Engels.