Europa Vandaag: innoveren, concurreren en conserveren bij Raad in Brussel

maandag 22 mei 2023, 8:15

Europa Vandaag brengt u dagelijks op de hoogte van de activiteiten in de Europese politiek. Geselecteerd en becommentarieerd door de redactie van Europa-Nu.nl. Raadpleeg dagelijks de rubriek om op de hoogte te blijven van Europese ontwikkelingen!

 
Foreign Affairs Council
Bron: The Council of the European Union

Lunchen met de WB6

Onder leiding van Hoge Vertegenwoordiger Josep Borrell i, zullen de ministers van Buitenlandse Zaken vandaag in Brussel bijeenkomen om de Russische invasie van Oekraïne en de situatie in de Hoorn van Afrika te bespreken. Daarnaast zullen zij tijdens de lunch in gesprek gaan met de ministers van Buitenlandse Zaken van de zes landen in de Westelijke Balkan die nog geen lid zijn van de Europese Unie (WB6): Albanië, Bosnië en Herzegovina, Servië, Montenegro, Kosovo en Noord-Macedonië.

Gedurende de bijeenkomst zal de Raad Buitenlandse Zaken naar verwachting goedkeuring verlenen aan een nieuwe versie van het pact inzake het civiele Gemeenschappelijk Veiligheids- en Defensiebeleid (GVDB). Deze is gericht op het versterken van de civiele crisismanagementmissies van de EU, die bijvoorbeeld kunnen bestaan uit het trainen van de politie en het versterken van de rechterlijke macht in crisis- of conflictgebieden. Waarschijnlijk zullen de ministers ook de conclusies over de financieringskloof voor humanitaire hulp goedkeuren. Om de kloof tussen de vraag naar en het aanbod van humanitaire hulp te dichten moeten meer landen geld bijdragen.


 
De toekomst

Innoveren, concurreren en conserveren

Ook de Raad Concurrentievermogen komt vandaag bijeen in Brussel. Het belangrijkste debat van de dag gaat over de mededeling van de Commissie waarin het maatregelen voorstelt om de productiviteitskloof tussen de EU en andere grote wereldeconomieën te dichten op het gebied van geavanceerde technologieën en innovatie.

Deze eerste dag van de tweedaagse bijeenkomst zal verder grotendeels in het teken staan van duurzaamheid. De ministers zullen naar verwachting het algemeen Raadsstandpunt aannemen over een voorstel dat nieuwe eisen stelt aan producten om deze duurzamer, betrouwbaarder, repareerbaar i en makkelijk recyclebaar te maken. In de middag debatteren de ministers over een mededeling van de Europese Commissie over de noodzaak voor een veilige en duurzame aanvoer van kritieke grondstoffen om de digitale en groene transitie te bevorderen.


 
Discussion between Ursula von der Leyen, 1st from the left, and Charles Michel, 3rd from the left
Bron: European Commission

Zestig jaar samenwerking in Seoel

Vandaag zullen Ursula von der Leyen i en Charles Michel i namens de EU aanwezig zijn bij de tiende top tussen de EU en Zuid-Korea. Deze top markeert zestig jaar aan politieke betrekkingen tussen de partners en zal bestaan uit besprekingen om de banden nog verder aan te halen.

Op het gebied van vrede en stabiliteit zullen Von der Leyen en Michel met president Yoon Suk-Yeol onder meer spreken over de Russische invasie van Oekraïne en het nucleaire programma van Noord-Korea. Naar verwachting zal de top ook de start vormen van het groene partnerschap tussen Zuid-Korea en de EU dat bedoeld is om meer samen te werken bij de transitie naar een klimaatneutrale economie.


En verder...

... ontvangen Eurocommissarissen Virginijus Sinkevičius i (Milieu, Oceanen en Visserij) en Frans Timmermans i (Europese Green Deal) vandaag in Brussel de Tweede Kamercommissie voor Landbouw, Natuur en Voedselkwaliteit i.

... brengt Eurocommissaris Kadri Simson i (Energie) vandaag een werkbezoek aan Nederland. Zij zal zonnepanelenfabrikant Solarge bezoeken in Weert en windturbinefabrikant Sif in Roermond. Ook heeft zij een bilaterale ontmoeting met minister voor Klimaat en Energie Rob Jetten i.


Europa in een oogopslag

 

Datum & tijd

Organisatie

Agenda

22 mei

Raad van Ministers

Raad Buitenlandse Zaken

22-23 mei

Raad van Ministers

Raad Concurrentievermogen

22 mei

Europese Raad

Europese Commissie

Top EU-Republiek Korea

22 mei

Europese Commissie

Sinkevičius en Timmermans ontvangen Tweede Kamercommissie voor Landbouw, Natuur en Voedselkwaliteit