Europa Vandaag: Parlement klaar voor een nieuwe week in Straatsburg

vrijdag 14 april 2023, 8:30

Europa Vandaag brengt u dagelijks op de hoogte van de activiteiten in de Europese politiek. Geselecteerd en becommentarieerd door de redactie van Europa-Nu.nl. Raadpleeg dagelijks de rubriek om op de hoogte te blijven van Europese ontwikkelingen!

 
Gebouw Europees Parlement in Straatsburg met vlaggen © Europese Unie 2014, Europees Parlement

Voorbereidingen voor Straatsburg

Het Europees Parlement i maakt zich weer op voor de maandelijkse verhuizing i naar Straatsburg. De Europarlementariërs pakken de koffers, en de vrachtwagens worden weer gevuld met de duizenden documenten die mee moeten naar de Franse stad. Voorafgaand aan de 'volksverhuizing' vindt er vandaag nog een briefing plaats ter voorbereiding voor de plenaire week die maandag van start gaat.

De Straatsburgse week heeft een groen tintje omdat veel van de besproken onderwerpen in het verlengde liggen van het Fit for 55-plan. Maatregelen uit dit plan lopen uiteen van het instellen van strenge normen voor energiezuinige gebouwen en het aanscherpen van het emissiehandelssysteem i tot het tegengaan van ontbossing en verduurzaming van de landbouw.

De Europarlementariërs gaan deze week stemmen over onder andere de hervorming van het EU-emissiehandelssysteem, het Nieuw Sociaal Klimaatfonds en de nieuwe regels over ontbossing en duurzame koolstofcycli.


 
Frans Timmermans speaks during the Forum of Environmental Sustainable Tourism in Albania.
Bron: European Commission

Weekendje Japan voor Timmermans en Simson

Eurocommissarrissen Frans Timmermans i en Kadri Simson i zijn dit weekend in de Japanse stad Sapporo voor de G7 i-ministersvergadering. De G7 was deze week al bij elkaar in de Amerikaanse stad Washington waar ze deelnamen aan de voorjaarsvergadering van het IMF. Tijdens de IMF-vergadering maakten de G7-landen al bekend samen te willen werken om grondstoffen veilig te stellen voor de energietransitie.

De G7-landen zetten na het IMF de vergadering voort in Japan onder het Japanse voorzitterschap. Ze zullen hier met elkaar in gesprek gaan over klimaat, energie en milieu.

Helaas lopen Timmermans en Simson de beroemde Japanse kersenbloesem net mis. Verwacht wordt dat de bomen in Sapporo een week na hun bezoek in bloei staan.


En verder...

... rondt de Amerikaanse president Biden i zijn bezoek aan Ierland en Noord-Ierland af waar hij was voor onder andere de viering van 25 jaar Goede Vrijdagakkoorden.

 

Europa in een oogopslag

 

Organisatie

Agenda

Europees Parlement i

Briefing voor plenaire week

Europese Commissie i

Timmermansen Simson in Japan

Joe Biden

Joe Biden in Ierland en Noord-Ierland