Annie Schreijer-Pierik: Europese toppoliticus grilt Eurocommissaris om stikstofbrief

Met dank overgenomen van J.M.G. (Annie) Schreijer-Pierik i, gepubliceerd op vrijdag 31 maart 2023, 1:31.

De fractievoorzitter van de Europese Volkspartij (EVP), waar CDA en CU bij zijn aangesloten, haalt snoeihard uit naar Eurocommissaris Sinkevičius. „Het bewijst een zorgelijke ongevoeligheid voor wat er leeft in Nederland”, zegt Weber tegenover De Telegraaf. „De brief wordt gestuurd op een moment dat de Europese Commissie zich beter koest kan houden.” -Telegraaf

Annie Schreijer-Pierik:

Het is onbegrijpelijk en onbeschoft hoe een (niet te vergeten zeer groene!) Eurocommissaris voor milieu op zo’n cruciaal moment als gisteren, waarbij we in Nederland toch middenin een existentiële crisis zitten, een dusdanige brief te sturen. Het is ook zeer ongepast en opmerkelijk hoe Eurocommissaris Sinkevičius ver vooruitloopt op de feiten en zonder enig begrip voor onze Nederlandse situatie. Staatssteun is nog helemaal niet aan de orde. De jaartallen ook nog niet en volledig herstel staat niet vastgelegd in de habitat richtlijn. Bovendien wat heet een volledig herstel?

De natuur verandert over de jaren, ook wanneer we er geen hand in hebben. Maar wel dat we moeten streven naar een gunstige staat van instandhouding. Nederland heeft zich toentertijd aan 2035 als jaartal gecommitteerd. 2030 Als voorstel ligt nog niet eens in een wetsvoorstel; zover is het gelukkig ook niet. De internetconsultatie, raad van State en provincies hebben hier eerst nog wat in te zeggen.

En dan zijn laatste paragraaf waarin hij refereert naar nutriënten management, heel leuk en aardig, maar dit voorstel is nog in de maak bij de Europese Commissie. Daarna moet het nog in het Europees Parlement en Raad besproken en behandeld worden met de vraag of het überhaupt dit mandaat nog “afgehandeld” kan worden. Hier loop ik zelf op de feiten vooruit want de tekst kennen we nog niet eens van dit voorstel dus wie weet wordt ook dit een EC-voorstel, net als het Natuurherstelwet voorstel en die van de pesticiden reductie, dat rijp is om teruggestuurd te worden naar de tekentafel.

Lees hier het stuk van de Telegraaf.