Europarlement wil afschaffing unanimiteit in Raad bij besluitvorming buitenlandbeleid

Met dank overgenomen van GroenLinks (GL) i, gepubliceerd op woensdag 22 maart 2023.

De commissie Buitenlandse Zaken van het Europees Parlement nam zojuist een rapport aan waarin het de Raad van de EU oproept om belangrijke beslissingen op het gebied van buitenlandse zaken voortaan per gekwalificeerde meerderheid te nemen. GroenLinks-Europarlementariër Tineke Strik was op dit rapport hoofdonderhandelaar.

Tineke Strik @Tineke_Strik

Europarlementariër

Het Europarlement wijst op zogeheten ‘passerelle clausules’ die het mogelijk maakt voor de Raad om bij bepaalde besluitvorming unanimiteit af te schaffen, zonder dat hiervoor een verdragswijziging nodig is. De afgelopen jaren werden door een paar landen belangrijke Europese besluiten geblokkeerd of afgezwakt, met de autoritaire Hongaarse regering van Orbán als voornaamste dwarsbomer.

Strik: "Terwijl de EU cruciale besluiten moet nemen over sancties tegen Rusland en de opstelling ten opzichte van China, zijn 26 landen overgeleverd aan de grillen van Orbán die met zijn veto een sterk Europees antwoord tegen Poetin en Xi afzwakt. Nederland en andere lidstaten die voor het afschaffen zijn van het vetorecht bij EU-buitenlandbeleid, moeten nu de druk opvoeren om dit te veranderen."

Er heerst al langer onvrede bij zowel het Europees Parlement als de Commissie over de besluitvorming in de Raad. Zo heeft Commissievoorzitter Ursula von der Leyen bij haar aantreden opgeroepen om deze passerelle clausules te activeren. Het is nu aan de Raad om opvolging te geven aan de oproepen van de Commissie van het Europees Parlement. "Juist in deze tijd van geopolitieke instabiliteit hebben we het nodig dat de EU op het wereldtoneel met één mond kan spreken. Niet alleen om de Europese belangen veilig te stellen, maar ook om in het buitenlandbeleid de Europese waarden voorop te kunnen stellen", stelt Strik.

Bekijk ook

Nieuws ・ Eu

Commissie laat tanden zien met besluit bevriezing geld Hongarije

De Europese Commissie oordeelde vandaag dat Hongarije heeft gefaald om de 17 maatregelen die waren opgelegd vanwege rechtsstaatschendingen goed door te voeren...

30 nov 2022

Lees meer