De uitslag van de Provinciale Statenverkiezingen

Met dank overgenomen van GroenLinks (GL) i, gepubliceerd op woensdag 22 maart 2023.

Nu het stof van de Provinciale Statenverkiezingen is neergedaald kijken we terug op een sterke GroenLinks-campagne en een uitslag om trots op te zijn. Vijf dingen die verkiezingsuitslag laat zien.

Jesse Klaver @jesseklaver

Fractievoorzitter

  • 1. 
    Linkse samenwerking werkt

GroenLinks en PvdA trokken in deze campagne samen op. Met gezamenlijke Townhalls en straks met één Eerste Kamerfractie. GroenLinks groeide ten opzichte van de Tweede Kamerverkiezingen van 5,1 naar 9,5 procent van de stemmen. De PvdA ging van 5,7 naar 8,3. We groeien ook in de Eerste Kamer: het ziet er naar uit dat we daar samen 15 zetels krijgen. Bovendien hebben veel aandacht getrokken voor onze samenwerking. GroenLinks en PvdA zijn de afgelopen weken goed op elkaar ingespeeld geraakt. Deze stap geeft veel vertrouwen als we de komende tijd samen opnieuw samenwerken om groene en sociale keuzes af te dwingen.

  • 2. 
    GroenLinks is in veel steden de grootste

GroenLinks is de grootste partij geworden in Amersfoort, Amsterdam, Arnhem, Delft, Eindhoven, Gouda, Groningen, Haarlem, Leiden, Maastricht, Nijmegen, Tilburg, Utrecht, Wageningen, Zeist en Zwolle... en nog meer plaatsen. Het laat zien dat ontzettend veel mensen zich zorgen maken om klimaatverandering, groeiende ongelijkheid en de toestand van onze natuur. Ook in gemeenten waar GroenLinks tot voor kort minder aanhang had, zoals Rotterdam, werden we de grootste partij.

  • 3. 
    Onze beweging groeit door

Sinds de verkiezingen hebben zich alweer meer dan 200 nieuwe leden aangemeld. De ledengroei zien we al maanden. Tussen 1 december en 1 maart groeide het aantal leden met 1.045. Dit maakt ons met bijna 35.000 leden een van de grootste ledenpartijen. En een hoopvol perspectief voor de toekomst: GroenLinks trok van alle partijen de meeste kiezers onder 35 jaar. En ook bij de scholierenverkiezingen werden we met 13 procent de grootste van het land!

  • 3. 
    GroenLinks wint bij Nederlanders over de grens

Voor het eerst mochten Nederlanders die in het buitenland wonen dit jaar meestemmen voor de Eerste Kamer. Dat pakte goed uit voor GroenLinks. We kregen 18,3 procent van de stemmen, het meeste van alle partijen. Via het kiescollege niet-ingezetenen gaan onze kandidaten op 30 mei meestemmen voor de Eerste Kamer.

  • 5. 
    Heel veel mensen vinden dat het anders moet

Dat de coalitie een derde van haar Eerste Kamerzetels verliest, is een duidelijk signaal. Het lukt het kabinet niet om problemen op te lossen. Denk aan de groeiende ongelijkheid, klimaatverandering en de wooncrisis. Nederlanders van links tot helemaal rechts zijn terecht boos over het toeslagenschandaal en de schade van de gaswinning in Groningen - en het uitblijven van een fatsoenlijke oplossing voor allebei. Heel veel mensen verlangen naar andere politiek. Wij geloven dat die van links kan en moet komen.

En hoe nu verder?

We maken ons - vanwege de noodzaak om de stikstofcrisis op te lossen - zorgen om de opmars van BBB. Het is nog heel onduidelijk hoe die partij zich gaat opstellen en of ze willen besturen in de provincies. We weten nog niet wat dit betekent voor het natuurherstel en het terugbrengen van de stikstofuitstoot.

Daarom is het belangrijker dan ooit dat GroenLinks een helder links geluid laat horen. In de provincies en in de Eerste Kamer. Want links is ook gegroeid, en wij staan voor de natuur, een eerlijke samenleving en knettergroen klimaatbeleid. En waar mogelijk werken we samen met de PvdA en andere linkse en progressieve partijen.

Nu kijken we vol spanning naar de provinciehuizen waar de coalities de komende tijd worden gevormd. We hopen straks in zo veel mogelijk provinciale besturen ons groene en sociale geluid te laten horen. In de Eerste Kamer doen we met een gezamenlijke fractie GroenLinks/PvdA hetzelfde.

Bekijk ook

Nieuws

De verkiezingsuitslag van GroenLinks

Nu het stof is neergedaald kijken we terug op een sterke GroenLinks-campagne en een uitslag om trots op te zijn. Vijf belangrijke punten na de Provinciale...

22 mrt 2023

Lees meer

Nieuws

EU-Commissie komt met voorstellen recht op reparatie en actie tegen greenwashing

De Europese Commissie presenteerde vandaag wetsvoorstellen voor de vergroening van de interne markt. Zo wordt het recht op reparatie verankerd in het...

22 mrt 2023

Lees meer

Nieuws

IPCC-rapport: klimaatwetenschappers steeds harder en indringender

De mogelijkheden om de opwarming van de aarde te beperken tot 1,5 graad raken snel uit zicht. Dat concludeert het VN Klimaatpanel IPCC in een nieuw rapport, het...

20 mrt 2023

Lees meer

Nieuws

GroenLinks aan kop bij eerste 'buitenlandse' Provinciale Statenverkiezingen

In de voorlopige uitslag van de eerste verkiezingen voor het college niet-ingezetenen lijkt GroenLinks de grootste te worden. Het is de eerste keer dat...

20 mrt 2023

Lees meer