Europa Vandaag: Parlementaire Assemblee Raad van Europa in het Haagse Vredespaleis

vrijdag 3 maart 2023, 8:30

Europa Vandaag brengt u dagelijks op de hoogte van de activiteiten in de Europese politiek. Geselecteerd en becommentarieerd door de redactie van Europa-Nu.nl. Raadpleeg dagelijks de rubriek om op de hoogte te blijven van Europese ontwikkelingen!

 
Raad van Europa
Bron: European Commission

Parlementaire Vergadering van de Raad van Europa

Gisteren en vandaag vindt in het Vredespaleis de Parlementaire Vergadering van de Raad van Europa i plaats. Ongeveer 60 parlementsleden uit 46 verschillende landen nemen deel aan deze bijzondere bijeenkomst in Den Haag. De bijeenkomst in Den Haag is symbolisch in het Vredespaleis, omdat het dit jaar 75 jaar geleden is dat het Congres van Europa bijeenkwam in de Haagse Ridderzaal. Het Congres van Europa was de voorloper van de Raad van Europa i (niet te verwarren met de Europese Raad i!)

De bijeenkomst staat in het teken van #RoadToReykjavik. Op 16 en 17 mei organiseert Reykjavik namelijk de top van staatshoofden en regeringsleiders van de Raad van Europa. Gisteren spraken de de parlementsleden al over o.a. bevordering van online onderwijs en culturele routes als platforms voor interculturele dialoog. Vanmiddag buigen zij zich nog over de rol van mannen en jongens bij het stoppen van gender gerelateerd geweld. Zullen de parlementsleden de dag afsluiten bij de 'VrijMiBo' met een bitterbal in de hand?

Het doel van het Parlementaire Assemblée van de Raad van Europa is het bevorderen en handhaven van mensenrechten, democratie en de rechtstaat binnen Europa.


 
Frans Timmermans, on the left, and Kadri Simson, during the press conference
Bron: European Commission

Timmermans en Simson in Saudi-Arabië

Dit weekend zijn de Eurocommissaris voor de Europese Green Deal, Frans Timmermans i, en de Eurocommissaris voor Energie, Kadri Simson i, te vinden in Saudi-Arabië. Daar gaan ze in gesprek met overheidsvertegenwoordigers voor klimaat en energie.

Het bezoek aan Saudi-Arabië door Timmermans en Simson is ter voorbereiding op de aankomende klimaatconferentie (COP28). Ter voorbereiding op de COP28 waren Simson en Timmermans al eerder te vinden op het Arabisch schiereiland. In januari 2023 brachten zij al een tweedaags bezoek aan de hoofdstad van de Verenigde Arabische Emiraten, Abu Dhabi. De top vindt plaats van 30 november tot en met 12 december 2023. Gedurende de conferentie wordt er gesproken over klimaatverandering.


En verder...

... ontvangen Eurocommissarisen Maroš Šefčovič i (interinstitutionele relaties) en Margrethe Vestager i (digitalisering) ontvangen vandaag de CEO van Enel, Francesco Starace.


Europa in een oogopslag

 

Datum & tijd

Organisatie

Agenda

2 & 3 februari

Raad van Europa i

Parlementaire Vergadering Raad van Europa

3 februari

Europese Commissie i

Šefčovič en Verstager ontvangen CEO van Enel i

5 & 6 februari

Europese Commissie i

Timmermans en Simson in Saudi-Arabië