Europa Vandaag: het grote energievraagstuk

maandag 27 februari 2023, 8:30

Europa Vandaag brengt u dagelijks op de hoogte van de activiteiten in de Europese politiek. Geselecteerd en becommentarieerd door de redactie van Europa-Nu.nl. Raadpleeg dagelijks de rubriek om op de hoogte te blijven van Europese ontwikkelingen!

 
Vrachtwagen tankt biogas
Bron: Europese Unie, 2014, foto: Jan-Joseph Stok

Een klimaatneutrale toekomst?

Stockholm is vandaag het toneel van de eerste dag van de informele Raad Vervoer, Telecommunicatie en Energie i. Hoe houden we het warm volgende winter? En wat voor toekomst wacht de transportsector nu we richting een klimaatneutraal Europa bewegen? In kleinere groepen zullen de ministers deze ochtend spreken over deze twee grote vragen.

Later op de dag zullen de ministers van Energie en Transport ook met elkaar netwerken in een gemeenschappelijke sessie. Ze buigen zich over wat voor beleid nodig is om de energietransitie van de transportsector na 2030 te versnellen. De EU werkt hard aan voorstellen om de CO2-uitstoot van voertuigen aan te pakken: van een emissievrije auto vanaf 2035 i tot strengere eisen aan zware voertuigen i. Genoeg stof voor gesprek dus.

Valt er nog wat te leren van het verleden? Wie weet! 'S avonds gaan de ministers naar het Vasamuseum, een museum geweid aan het zeventiende eeuwse schip de Vasa. Mogelijk doen ze nog wat inspiratie op over nieuwe klimaatneutrale vormen van vervoer.


 
Vlag Nederland en EU © Â© Camilla van Kooten

Nederlandse parlementariërs tijdens vakantie naar Brussel

In Nederland zijn de Eerste en Tweede Kamer nu met reces, maar dat betekent niet dat de parlementariërs niet aan het werk zijn. Een delegatie van Kamerleden is vandaag in Brussel voor de Europese Parlementaire Week. Samen met parlementariërs uit de gehele EU, maar ook uit kandidaat-lidstaten en andere waarnemende landen (zoals Noorwegen), zijn ze in Brussel om te spreken over economische, budgettaire en sociale aangelegenheden. Het idee achter deze bijeenkomst is dat de parlementariërs de kans krijgen om informatie uit te wisselen over best practices als het gaat om deze beleidsterreinen.

Er valt een hoop te leren van andere landen. Toch lijken de parlementariërs niet heel enthousiast om hun vakantieplannen te moeten afzeggen voor een dagje praten over zaken zoals het Europees semester. Van de 225 Kamerleden hebben zich er nu drie - voor zover bekend - aangemeld.


En verder...

spreekt de tijdelijke commissie COVI i over de geleerde lessen van de coronacrisis voor de toekomst.


Europa in een oogopslag

 

Datum & tijd

Organisatie

Agenda

27 februari

Raad van de EU (Vervoer, Telecommunicatie en Energie)

Informele Raad Vervoer, Telecommunicatie en Energie

27 februari

Eerste en Tweede Kamer

Europese Parlementaire Week

27 februari

Europees Parlement (commissie COVI)

Vergadering tijdelijke commissie COVI i