Europa Vandaag: één jaar oorlog in Oekraïne

vrijdag 24 februari 2023, 8:15

Europa Vandaag brengt u dagelijks op de hoogte van de activiteiten in de Europese politiek. Geselecteerd en becommentarieerd door de redactie van Europa-Nu.nl. Raadpleeg dagelijks de rubriek om op de hoogte te blijven van Europese ontwikkelingen!

 
Eurogroup meeting, Euromunt
Bron: The Council of the European Union

Teleurstelling na teleurstelling voor de Bulgaren

Vandaag is Eurocommissaris Valdis Dombrovskis i (Handel) in Bulgarije voor de bijeenkomst 'Bulgarije richting de euro'. Een bijeenkomst met een titel die weinig aan de verbeelding overlaat: het gaat over de toetreding van het land tot de eurozone.

Hoewel de bijeenkomst getuigt van een grote motivatie om de invoering te bewerkstellingen, komt het vlak na het nieuws i dat het EU-land vertraging heeft opgelopen met het invoeren van de munt. Het land voldoet nog niet aan de toelatingscriteria door inflatie en heeft nog niet alle wetswijzigingen doorgevoerd die nodig zijn, waaronder antiwitwaswetten.

Dit zijn niet de enige zorgen van het land. Het kampt namelijk al jaren met beschuldigingen van grootschalige corruptie. Daarnaast is ook de grote schengendroom van het land in december voorlopig in duigen gevallen i.


 
Het Kremlin
Bron: Julmin/Surendil

Een jaar na de Russische invasie werkt de EU aan tiende sanctiepakket

Voorzitter van de Europese Commissie Von der Leyen i reist vandaag af naar Estland. Daar is zij om de Onafhankelijkheidsdag van het land te vieren. Die viering wordt helaas wel overschaduwd door de Russische invasie, die óók vandaag haar verjaardag kent. Exact één jaar geleden begon de Russische invasie in Oekraïne.

In de Europese Unie is daar al bij stil gestaan. Zo werd de invasie twee weken geleden in de plenaire week van het Europees Parlement i herdacht én wordt er inmiddels gewerkt aan het tiende sanctiepakket.

Woensdag werd de verlenging van de huidige sancties aangekondigd en ondertussen buigen de EU-ambassadeurs zich over de laatste details van het nieuwe pakket. Het doel was dat er uiterlijk vandaag eeneen nieuw sanctiepakket zou komen, maar gistermiddag werd bekend i dat Polen het akkoord heeft geblokkeerd.


En verder...

is Eurocommissaris Janez Lenarčič i (crisisbeheer) in Roemenië voor een bezoek aan de minister president en deelname aan the European Forum for Disaster Risk Reduction.


Europa in een oogopslag

 

Datum & tijd

Organisatie

Agenda

24 februari

Europese Commissie

Von der Leyen in Estland i

24 februari

Europese Commissie

Janez Lenarčič in Roemenië i

24 februari

Europese Commissie

Valdis Dombrovskis in Bulgarije i