Europa Vandaag: Raad Buitenlandse Zaken en EP-subcommissies SEDE en LIBE op reis.

maandag 20 februari 2023, 8:30

Europa Vandaag brengt u dagelijks op de hoogte van de activiteiten in de Europese politiek. Geselecteerd en becommentarieerd door de redactie van Europa-Nu.nl. Raadpleeg dagelijks de rubriek om op de hoogte te blijven van Europese ontwikkelingen!

 
Foreign Affairs Council
Bron: The Council of the European Union

Raad Buitenlandse Zaken

De week wordt in Brussel afgetrapt met onder andere de Raad Buitenlandse Zaken. Hoge Vertegenwoordiger voor buitenlands beleid en veiligheid Josep Borrell i zal de Raad voorzitten. Het eerste punt op de agenda is de Russische agressie tegen Oekraïne. Hierbij zal de minister van Buitenlandse Zaken van Oekraïne ook aanschuiven.

Maar daar blijft het niet bij, de Raad wordt ook nog geïnformeerd over de actuele kwestie in Iran. Tot slot is er een informele lunch met de vicepremier en minister van Buitenlandse Zaken en Europese Integratie van Moldavië.


 
Mostar
Bron: © PDC

SEDE naar Bosnië en Herzegovina

Vanaf maandag tot en met donderdag is de EP-subcommissie Veiligheid en Defensie i (SEDE) in Bosnië en Herzegovina. Tijdens het bezoek wordt er gesproken over de veiligheidssituatie in het land en gaat de commissie in gesprek met de EU's militaire missie, EUFOR i Althea. Althea is de eerste, en ook meteen langst durende, militaire missie van de EU.

Tot slot gaan de commissieleden in gesprek met onder andere het tripartiete voorzitterschap van de nieuwe regering. In oktober 2022 ging Bosnië en Herzegovina naar de stembus. Het land kent een ingewikkeld democratisch stelsel waarbij er drie presidenten worden verkozen. Deze presidenten zijn afkomstig uit de drie grote etnische groepen in het land, de Bosniakken, de Kroaten en de Serviërs.


Vluchtelingen
Bron: Flickr / jtstewart

LIBE naar België, Frankrijk en Nederland

Ook de EP-subcommissie Burgerlijke vrijheden, justitie en binnenlandse zaken i (LIBE), gaat op reis deze week. De commissieleden van LIBE blijven een stukje dichterbij huis en gaan tussen maandag en woensdag naar Brussel, Calais en Ter Apel. Het doel van deze trip is om meer inzage te krijgen in de actuele asiel­situatie in de drie landen. Daarnaast gaan de commissieleden in gesprek met het VK-Frankrijk-coördinatie- en informatiecentrum over het aanpakken van (mensen)smokkel.

Geïntreseerd in het migratievraagstuk? Op 9 maart organiseren het Montesquieu Instituut en het Nederlands Genootschap voor Internationale Zaken (NGIZ) een panelgesprek | Migratievraagstuk of migratiecrisis? Kijk voor meer informatie op de webpagina i.


En verder...

... is Dubravka Šuica i in haar thuisland Kroatië en brengt ze een bezoek aan Zagreb.

... is Kadri Simson i in Madrid waar ze deelneemt aan de internationale conferentie voor hernieuwbare energie.

... is Janez Lenarčič i in Riyadh, Saudi Arabië, om deel te nemen aan het Riyadh International Humanitarian Forum.


Europa in een oogopslag

 

Datum & tijd

Organisatie

Agenda

20 februari

Raad van de Europese Unie i

Raad Buitenlandse Zaken i

20 - 23 februari

Europees Parlement i

SEDE i bezoekt Bosnië en Herzegovina

20 - 22 februari

Europees Parlement i

LIBE i bezoekt België, Frankrijk en Nederland

20 februari

Europese Commissie i

Šuica i in Zagreb

20 februari

Europese Commissie i

Simson i in Madrid

20 februari

Europese Commissie i

Lenarčič i in Riyadh