Europa Vandaag: Associatieraad EU-Republiek Moldavië en Timmermans in gesprek met CEO's

dinsdag 7 februari 2023, 8:30

Europa Vandaag brengt u dagelijks op de hoogte van de activiteiten in de Europese politiek. Geselecteerd en becommentarieerd door de redactie van Europa-Nu.nl. Raadpleeg dagelijks de rubriek om op de hoogte te blijven van Europese ontwikkelingen!

 
Ontmoeting EU-Moldavië
Bron: The Council of the European Union

Associatieraad EU-Republiek Moldavië

Het is niet de eerste, of tweede, of derde keer dat de Associatieraad EU-Republiek Moldavië plaatsvindt. Vandaag komt de associatieraad in Brussel voor de zevende keer bijeen. Een verandering is wel dat dit de eerste associatieraad is voor Moldavië als kandidaat-lidstaat.

Dat land vroeg in maart 2022 het Europees lidmaatschap aan en ontving in juni de status kandidaat-lidstaat. Eerder die week vroegen Oekraïne (28/02) en Georgië (03/03) de status kandidaat-lidstaat aan.

De vergadering wordt voorgezeten door Josep Borrell i. Ook de premier van Moldavië, Natalia Gavrilița is aanwezig. De vertegenwoordigers van de EU en Moldavië buigen zich over het kandidaat-lidmaatschap van Moldavië. Daarbij bespreken ze o.a. de energiesector, de Russische agressie tegen Oekraïne en het Transnistrische conflict.


 
Frans Timmermans, Vicevoorzitter van de Europese Commissie en Eurocommissaris voor de Europese Green Deal
Bron: European Commission

Timmermans neemt deel aan EuroCommerce Retail and Wholesale

CEO's van Unilever, FrieslandCampina, Syngenta en DSM worden vandaag ontvangen door de Europese organisatie voor detail- en groothandel. 'Onze' Eurocommissaris in Brussel, Frans Timmermans i, neemt ook deel aan deze vergadering.

De CEO's en Timmermans gaan in gesprek met the Food Collective en OP2B: One Planet Business for Biodiversity. In de Europese Commissie i focust Timmermans zich onder andere op een duurzaam voedselsysteem en de Green Deal i. Wat er precies besproken wordt is nog onbekend. Waarschijnlijk zullen de gesprekken in het verlengde liggen van de 'Fit for 55'.


En verder...

...is Eurocomissaris Mariya Gabriel i voor een officieel bezoek in Vilnius en reist vervolgens af naar Stockholm om deel te nemen aan de informele COMPET onderzoeksraad.

...buigt de commissie Europese Zaken in de Eerste Kamer zich over o.a. verschillende rapporten van kandidaat-lidstaten.

 

Europa in een oogopslag

 

Datum & tijd

Organisatie

Agenda

7 februari

Europese Raad i

Kandidaat-lidmaatschap Moldavië

7 februari

Europese Commissie i

Timmermans in overleg met CEO's van o.a. FrieslandCampina

7 februari

Europese Commissie

Gabriel in Vilnius en Stockholm

7 februari

Eerste Kamer

Kandidaat-lidstaten