Europarlement maakt een vuist tegen Uber-lobby

Met dank overgenomen van GroenLinks (GL) i, gepubliceerd op donderdag 2 februari 2023.

Het Europarlement bevestigde vandaag de deal over wetgeving voor betere sociale bescherming voor platformwerkers. GroenLinks-Europarlementariër Kim van Sparrentak, onderhandelaar voor de Europese Groenen, is erg tevreden: “Ondanks de intensieve lobby van Uber en andere platforms staat het Europees Parlement pal voor de rechten van platformwerkers. Het Europees Parlement laat zien dat de platformbedrijven niet langer bepalen óf en welke rechten werknemers krijgen.’’

Kim van Sparrentak @kimvsparrentak

Europarlementariër

In december werd in de Commissie Sociale Zaken en Werkgelegenheid met ruime meerderheid ingestemd met de platformwerkrichtlijn. Dit was een belangrijke stap in de richting van het afschaffen van ‘schijnzelfstandigheid’ en het beëindigen van de willekeur van algoritmes die platformwerkers aansturen.

Rechtse parlementsleden probeerden met een stemming het eerdere akkoord te blokkeren, maar vonden hiervoor uiteindelijk geen meerderheid. “Sommige rechtse Europarlementariërs laten zich onbeschaamd voor de kar spannen van de grote techbedrijven. Ze nemen de lobbyteksten en amendementen klakkeloos over van de platforms. Gelukkig hebben vandaag werknemersrechten het van de techlobby gewonnen’,’ aldus Van Sparrentak.

Met deze stemming staat de positie van het Europees Parlement vast. Naar verwachting kunnen de onderhandelingen met de EU-landen over de definitieve wetgeving aan het begin van de zomer beginnen.

Bekijk ook

Nieuws ・ Eu

Europarlementariërs willen meer sociale zekerheid voor platformwerkers

Mensen die werken via digitale platforms moeten betere sociale bescherming en arbeidsomstandigheden krijgen.

14 jul 2021

Lees meer