Directoraat-Generaal Partnerschappen Parlementaire Democratieën [PART]

Met dank overgenomen van Europa Nu.

Het directoraat-generaal Partnerschappen Parlementaire Democratieën (PART) is in 2022 opgericht. Het directoraat-generaal wordt geleid door de Finse Sannaleena Lepola (GUE/NGL i) en houdt zich bezig met de samenwerking tussen de nationale parlementaire democratieën.

De belangrijkste taken van het directoraat-generaal zijn:

  • Het bevorderen van samenwerking met nationale parlementen door deze van expertise en advies te voorzien.
  • Het ondersteunen van interparlementaire activiteiten.
  • Het bijdragen aan de implementatie van voor het directoraat-generaal relevante bepalingen van de Europese Verdragen.
  • Het coördineren van het werk van de liaisonbureaus van het Europees Parlement en vertegenwoordigers van het Parlement buiten de EU.
  • Het stroomlijnen van acties gericht op het behoud en de promotie van parlementaire democratieën in Europa en daarbuiten.
  • Het promoten van de waarden van de EU en het faciliteren van uitwisselingen middels het organiseren van bezoeken en activiteiten.

De aanleiding voor het oprichten van het directoraat-generaal waren onderhandelingen tussen fracties in het Europees Parlement over de opvolging van de hoogste ambtenaar van het Parlement, de secretaris-generaal i. De grootste fractie binnen het Europees Parlement, de Europese Volkspartij (EVP) i, steunde de kandidaatstelling van de Italiaan Alessandro Chiocchetti, maar had niet genoeg zetels om zijn aanstelling te verzekeren. Zijn verleden als assistent van Marcello Dell'Utri, een Italiaans politicus die banden had met de Siciliaanse maffia, maakte hem bovendien een controversiële kandidaat. Daarnaast waren er vanuit andere fracties aantijgingen van vriendjespolitiek, door zijn rol als kabinetschef van de voorzitter van het Europees Parlement Roberta Metsola i.

Om steun te verzamelen sloot de EVP een overeenkomst met Renew Europe en de linkse fractie GUE/NGL i. Hierin werd afgesproken het directoraat-generaal Partnerschappen Parlementaire Democratieën op te richten. Dit directoraat-generaal zou onder leiding komen te staan van de linkse fractie en in ruil daarvoor zou deze fractie instemmen met het kandidaatschap van Chiocchetti.

Meer informatie