Brief van de minister van OCW met appreciatie van de motie-Prast c.s. over terugkeer van het sportonderwijs in het curriculum van het mbo - Vaststelling van de begrotingsstaten van het Ministerie van Volksgezondheid, Welzijn en Sport (XVI) voor het jaar 2023

Deze brief is onder nr. M toegevoegd aan wetsvoorstel 36200 XVI - Vaststelling begroting Volksgezondheid, Welzijn en Sport 2023.

1.

Kerngegevens

Officiële titel Vaststelling van de begrotingsstaten van het Ministerie van Volksgezondheid, Welzijn en Sport (XVI) voor het jaar 2023; Brief van de minister van OCW met appreciatie van de motie-Prast c.s. over terugkeer van het sportonderwijs in het curriculum van het mbo
Document­datum 30-01-2023
Publicatie­datum 30-01-2023
Nummer KST36200XVIM
Kenmerk 36200 XVI, nr. M
Externe link origineel bericht
Originele document in PDF

2.

Tekst

Eerste Kamer der Staten-Generaal

2023

Vergaderjaar 2022-

36 200 XVI

Vaststelling van de begrotingsstaten van het Ministerie van Volksgezondheid, Welzijn en Sport (XVI) voor het jaar 2023

BRIEF VAN DE MINISTER VAN ONDERWIJS, CULTUUR EN WETENSCHAP

Aan de Voorzitter van de Eerste Kamer der Staten-Generaal Den Haag, 30 januari 2023

Tijdens de plenaire vergadering van 24 januari 2023 heeft de Staatssecretaris van VWS een schriftelijke appreciatie van motie 36 200 XVI, K door de Minister van OCW toegezegd. Met deze brief doe ik deze toezegging gestand en ontraad ik de motie.

Mbo scholen maken hun onderwijsprogramma's op basis van kwalificatie-dossiers met kwalificatie-eisen, die bestaan uit beroepsspecifieke en generieke eisen. De generieke eisen zijn Nederlandse taal, rekenen, loopbaan en burgerschap en voor niveau 4, Engels. Sportlessen zijn hier geen onderdeel van.

Studenten halen op de diverse mbo niveaus in 2 tot 4 jaar een beroepsgericht diploma. Een toevoeging van verplichte sportlessen aan het generieke deel van de opleiding gaat ten koste van de beroepsgerichte vakken en daar is in de volle onderwijsprogramma's geen ruimte voor.

Via het burgerschapsonderwijs en de dimensie vitaal burgerschap kunnen mbo scholen wel aandacht geven aan een gezonde leefstijl waaronder voldoende beweging. Scholen hebben de ruimte om het burgerschapson-derwijs af te stemmen op het soort opleiding en maatwerk te leveren voor hun studenten.

Ook kunnen mbo scholen gebruikmaken van het programma Gezonde school om voor mbo-studenten extra beweging en sport mogelijk te maken. Veel scholen geven hieraan bijvoorbeeld invulling via de Gezonde School-aanpak. Met behulp van een Gezonde School-adviseur wordt gezondheid dan een integraal onderdeel van het schoolklimaat.

kst-36200-XVI-M ISSN 0921 - 7371 's-Gravenhage 2023

Zo kan er aan een actieve leefstijl gewerkt worden door het inzetten van beweeg- en sportactiviteiten, door aandacht voor een sportieve schoolom-geving, door een goede signalering bij bewegingsachterstanden en het verankeren van beweging in het beleid van de school.

De Minister van Onderwijs, Cultuur en Wetenschap,

R.H. Dijkgraaf

Eerste Kamer, vergaderjaar 2022-2023, 36 200 XVI, M 2


3.

Bijlagen

 
 
 

4.

Meer informatie

 

5.

Parlementaire Monitor

Met de Parlementaire Monitor volgt u alle parlementaire dossiers die voor u van belang zijn en bent u op de hoogte van alles wat er speelt in die dossiers. Helaas kunnen wij geen nieuwe gebruikers aansluiten, deze dienst zal over enige tijd de werkzaamheden staken.