Vredesdag: Gesprekken over oorlog en vrede in Europa

Met dank overgenomen van Socialistische Partij (SP) i, gepubliceerd op zaterdag 21 januari 2023.

Op de Vredesdag in Amersfoort gingen vandaag deskundigen in gesprek over oorlog en vrede in Europa. Onder leiding van SP-Kamerlid Jasper van Dijk sprak een keur aan sprekers over de oorlog in Oekraïne, over kansen op vrede in Europa, over mensenrechten en over multilateralisme.

Achtereenvolgens spraken Tiny Kox van de Raad van Europa, Kristina Petrasova en Cyril Schmidt van Free Russia over de situatie in Rusland en Oekraïne. Cor Oudes van Pax en Jan Hoekema van Pugwash spraken over kernwapens en over een nieuwe wapenwedloop in Europa. Andrej Hunko van Die Linke en Jeremy Corbyn gaven hun visie op de oorlog alsmede een toelichting op de situatie in hun land. In het panel zaten Kirsten Meijer (Netherlands Helsinki Comittee), Wendela de Vries (Oproep tot onderhandelen) en Bastiaan van Apeldoorn (SP, hoogleraar VU).

Er was veel discussie over de vraag hoe de oorlog tot een einde kan komen. Dat Poetin de agressor is werd breed gedeeld, maar of meer wapens de vrede dichterbij brengen, daarover waren verschillende meningen. Ook het vooruitzicht op onderhandelingen werd besproken, waarbij sprekers hun hoop vestigen op bemiddeling vanuit de VN, maar ook van landen als China, Turkije en Brazilië. De Raad van Europa brengt in mei wereldleiders samen in Reykjavik. Daarnaast was er veel respect voor de organisatie Free Russia die de oppositie in Rusland probeert te versterken. Tot slot was er muziek van Maria Kasjova uit Oekraïne.