Besluit 2022/2481 - Beleidsprogramma voor het digitale decennium tot 2030

Dit is een beperkte versie

U kijkt naar een beperkte versie van dit dossier in de EU Monitor.

1.

Stand van zaken

Dit besluit is op 19 december 2022 gepubliceerd en is op 8 januari 2023 in werking getreden.

2.

Kerngegevens

officiële titel

Besluit (EU) 2022/2481 van het Europees Parlement en de Raad van 14 december 2022 tot vaststelling van het beleidsprogramma voor het digitale decennium tot 2030

officiële Engelstalige titel

Decision (EU) 2022/2481 of the European Parliament and of the Council of 14 December 2022 establishing the Digital Decade Policy Programme 2030
 
Rechtsinstrument Besluit
Wetgevingsnummer Besluit 2022/2481
Origineel voorstel COM(2021)574 EN
Celex-nummer i 32022D2481

3.

Key dates

Document 14-12-2022; datum van ondertekening
Bekendmaking in Publicatieblad 19-12-2022; PB L 323 p. 4-26
Ondertekening 14-12-2022
Inwerkingtreding 08-01-2023; in werking datum publicatie +20 zie art 24
Deadline 09-10-2023; zie art 7.1
09-01-2024; zie art 6.1
30-06-2026; Heroverweging zie art 4.2
Einde geldigheid 31-12-9999

4.

Wettekst

19.12.2022   

NL

Publicatieblad van de Europese Unie

L 323/4

 

BESLUIT (EU) 2022/2481 VAN HET EUROPEES PARLEMENT EN DE RAAD

van 14 december 2022

tot vaststelling van het beleidsprogramma voor het digitale decennium tot 2030

(Voor de EER relevante tekst)

HET EUROPEES PARLEMENT EN DE RAAD VAN DE EUROPESE UNIE,

Gezien het Verdrag betreffende de werking van de Europese Unie, en met name artikel 173, lid 3,

Gezien het voorstel van de Europese Commissie,

Na toezending van het ontwerp van wetgevingshandeling aan de nationale parlementen,

Gezien het advies van het Europees Economisch en Sociaal Comité (1),

Na raadpleging van het Comité van de Regio’s,

Handelend volgens de gewone wetgevingsprocedure (2),

Overwegende hetgeen volgt:

 

(1)

In haar mededeling van 9 maart 2021 getiteld “Digitaal kompas 2030: de Europese aanpak voor het digitale decennium” (de “mededeling over het digitale kompas”) heeft de Commissie haar visie voor 2030 beschreven voor de ontplooiing van burgers en bedrijven door middel van de digitale transformatie (het “digitale decennium”). Het pad van de Unie naar digitale transformatie van de economie en de samenleving moet leiden naar digitale open soevereiniteit, eerbiediging van de grondrechten, de rechtsstaat en de democratie, inclusie, toegankelijkheid, gelijkheid, duurzaamheid, veerkracht, veiligheid, verbetering van de levenskwaliteit, de beschikbaarheid van diensten en eerbiediging van de rechten en ambities van burgers. Het moet bijdragen tot een dynamische, hulpbronnenefficiënte en eerlijke economie en samenleving in de Unie.

 

(2)

De digitale transformatie is niet mogelijk zonder krachtige ondersteuning van wetenschap, onderzoek, ontwikkeling en de wetenschappelijke gemeenschap — de drijvende krachten achter de technologische en digitale revolutie. Aangezien de mate van digitalisering van de economie of de samenleving bovendien een kritieke basis vormt voor de economische en maatschappelijke veerkracht, maar ook hun wereldwijde invloed mede bepaalt, moet het internationale optreden van de Unie het brede scala aan bestaande samenwerkingsmechanismen structureren in overeenstemming met de pijlers van het digitale decennium. De noodzaak van een dergelijke structurering komt ook tot uiting in de gezamenlijke mededeling van de Commissie en de hoge vertegenwoordiger van de Unie voor buitenlandse zaken en veiligheidsbeleid van 1 december 2021 getiteld “De Global Gateway”, waarmee de Unie de wereldwijde investeringskloof wil helpen verkleinen op basis van een democratische, op waarden gebaseerde aanpak die hoogwaardige, transparante partnerschappen bevordert om tegemoet te komen aan de wereldwijde behoeften op het gebied van infrastructuurontwikkeling.

 

(3)

In een verklaring van 25 maart 2021 beschouwden de leden van de Europese Raad de mededeling over het digitale kompas als een stap op weg naar het uitzetten van de digitale koers van de Unie voor het komende decennium en bevestigden zij de in de mededeling over het digitale kompas beschreven visie, waaronder het idee voor een beleidsprogramma met een doeltreffend governancekader voor de uitvoering van meerlandenprojecten die nodig zijn voor de digitale transformatie van de Unie op kritieke gebieden. Tevens verzochten zij de Commissie om het beleidsinstrumentarium van de Unie voor de digitale transformatie uit te breiden, op Unie- en nationaal niveau, en om de digitale transformatie te bevorderen door alle beschikbare instrumenten van het industrie-, handels-, en mededingingsbeleid, het beleid voor vaardigheden en onderwijs, het onderzoeks- en innovatiebeleid en langetermijnfinancieringsinstrumenten te benutten.

 

(4)

De Europese verklaring over digitale rechten en beginselen voor het digitale decennium (de “Europese verklaring”) zal mensen centraal stellen in de digitale transformatie, bevordert beginselen voor de digitale transformatie...


Lees meer

Deze wettekst is overgenomen van EUR-Lex.

5.

Origineel voorstel

 

6.

Bronnen en disclaimer

Zie voor uitgebreidere informatie eventueel ook de volgende voor dit dossier gebruikte bronnen:

Dit dossier wordt iedere nacht automatisch samengesteld op basis van bovenstaande dossiers. Hierbij is aan de technische programmering veel zorg besteed. Een garantie op de juistheid van de gebruikte bronnen en het samengestelde resultaat kan echter niet worden gegeven.

 

7.

Uitgebreide versie

Van deze pagina bestaat een uitgebreide versie met de juridische context, de Europese rechtsgrond, een overzicht van verwante dossiers, de betrokken zaken van het Europees Hof van Justitie en tot slot een overzicht van relevante raadplegingen.

De uitgebreide versie is beschikbaar voor betalende gebruikers van de EU Monitor van PDC Informatie Architectuur.

8.

EU Monitor

Met de EU Monitor volgt u alle Europese dossiers die voor u van belang zijn en bent u op de hoogte van alles wat er speelt in die dossiers. Helaas kunnen wij geen nieuwe gebruikers aansluiten, deze dienst zal over enige tijd de werkzaamheden staken.

De EU Monitor is ook beschikbaar in het Engels.