Besluit 2022/2469 - Standpunt EU in het Douanecomité dat is opgericht bij de vrijhandelsovereenkomst met Singapore inzake de wijziging van Protocol 1 met betrekking tot de definitie van “producten van oorsprong” en methoden van administratieve samenwerking

Dit is een beperkte versie

U kijkt naar een beperkte versie van dit dossier in de EU Monitor.

1.

Stand van zaken

Dit besluit is op 16 december 2022 gepubliceerd en is op 12 december 2022 in werking getreden.

2.

Kerngegevens

officiële titel

Besluit (EU) 2022/2469 van de Raad van 12 december 2022 betreffende het namens de Europese Unie in te nemen standpunt in het Douanecomité dat is opgericht bij de vrijhandelsovereenkomst tussen de Europese Unie en de Republiek Singapore inzake de wijziging van Protocol 1 met betrekking tot de definitie van “producten van oorsprong” en methoden van administratieve samenwerking

officiële Engelstalige titel

Council Decision (EU) 2022/2469 of 12 December 2022 on the position to be adopted on behalf of the European Union within the Committee on Customs established under the Free Trade Agreement between the European Union and the Republic of Singapore, as regards the amendment of Protocol 1 concerning the definition of ‘originating products’ and methods of administrative cooperation
 
Rechtsinstrument Besluit
Wetgevingsnummer Besluit 2022/2469
Regdoc-nummer ST(2022)14636
Origineel voorstel COM(2022)572 NLEN
Celex-nummer i 32022D2469

3.

Key dates

Document 12-12-2022; Datum goedkeuring
Bekendmaking in Publicatieblad 16-12-2022; PB L 322 p. 91-106
Inwerkingtreding 12-12-2022; in werking datum document zie art 2
Einde geldigheid 31-12-9999

4.

Wettekst

16.12.2022   

NL

Publicatieblad van de Europese Unie

L 322/91

 

BESLUIT (EU) 2022/2469 VAN DE RAAD

van 12 december 2022

betreffende het namens de Europese Unie in te nemen standpunt in het Douanecomité dat is opgericht bij de vrijhandelsovereenkomst tussen de Europese Unie en de Republiek Singapore inzake de wijziging van Protocol 1 met betrekking tot de definitie van “producten van oorsprong” en methoden van administratieve samenwerking

DE RAAD VAN DE EUROPESE UNIE,

Gezien het Verdrag betreffende de werking van de Europese Unie, en met name artikel 207, lid 4, eerste alinea, in samenhang met artikel 218, lid 9,

Gezien het voorstel van de Europese Commissie,

Overwegende hetgeen volgt:

 

(1)

De vrijhandelsovereenkomst tussen de Europese Unie en de Republiek Singapore (“de overeenkomst”) is door de Unie gesloten bij Besluit (EU) 2019/1875 van de Raad (1) en is op 21 november 2019 in werking getreden.

 

(2)

Op grond van artikel 34 van Protocol 1 bij de overeenkomst kan het Douanecomité besluiten tot wijziging van dat protocol vaststellen.

 

(3)

Het Douanecomité moet tijdens zijn eerste vergadering een besluit tot wijziging van Protocol 1 en de bijlagen (“het besluit”) daarbij vaststellen.

 

(4)

Het is passend het standpunt te bepalen dat namens de Unie in het Douanecomité moet worden ingenomen, aangezien het besluit voor de Unie bindend zal zijn.

 

(5)

Op 1 januari 2012, 1 januari 2017 en 1 januari 2022 zijn wijzigingen in het protocol aangebracht in verband met de nomenclatuur waarop het Internationaal Verdrag betreffende het geharmoniseerde systeem inzake de omschrijving en de codering van goederen (“GS”) betrekking heeft. Het besluit is nodig om Protocol 1 en de bijlagen daarbij aan te passen aan de recentste versie van het GS.

 

(6)

Het toepassingsgebied van de in bijlage B bis bij Protocol 1 vastgestelde jaarlijkse contingenten voor ingeblikte lunchworst, kerrievisballetjes en inktvisballetjes moet worden uitgebreid om Singaporese exporteurs in staat te stellen deze contingenten te gebruiken.

 

(7)

Om de gelijke behandeling van de marktdeelnemers in beide partijen met betrekking tot de certificering van de oorsprong te waarborgen, moet Protocol 1 worden gewijzigd, zodat elke partij overeenkomstig haar eigen wet- en regelgeving kan besluiten welke exporteur de oorsprong van zijn goederen van oorsprong zelf kan certificeren. In de Unie kan de oorsprong van de goederen dandoor geregistreerde exporteurs worden gecertificeerd in plaats van door toegelaten exporteurs, naar analogie van het systeem dat Singapore in het kader van de overeenkomst toepast,

HEEFT HET VOLGENDE BESLUIT VASTGESTELD:

Artikel 1

Het standpunt dat namens de Unie moet worden ingenomen in de eerste vergadering van het Douanecomité, is gebaseerd op het aan dit besluit gehechte ontwerpbesluit van het Douanecomité.

Kleine technische verbeteringen van het ontwerpbesluit kunnen worden goedgekeurd door de vertegenwoordigers van de Unie in het Douanecomité.

Artikel 2

Dit besluit treedt in werking op de datum van de vastelling ervan.

Gedaan te Brussel, 12 december 2022.

Voor de Raad

De voorzitter

  • Z. 
    NEKULA
 

  • (1) 
    Besluit (EU) 2019/1875 van de Raad van 8 november 2019 betreffende de sluiting van de vrijhandelsovereenkomst tussen de Europese Unie en de Republiek Singapore (PB L 294 van 14.11.2019, blz. 1).
 

ONTWERP

BESLUIT NR. 01/2022 VAN HET DOUANECOMITÉ VAN DE VRIJHANDELSOVEREENKOMST TUSSEN DE EUROPESE UNIE EN DE REPUBLIEK SINGAPORE

van …

tot wijziging van bepaalde elementen in Protocol 1 betreffende de definitie van het begrip “producten van oorsprong” en methoden van administratieve samenwerking en de bijlagen daarbij

HET DOUANECOMITÉ,

Gezien de vrijhandelsovereenkomst tussen de Europese Unie en de Republiek...


Lees meer

Deze wettekst is overgenomen van EUR-Lex.

5.

Origineel voorstel

 

6.

Bronnen en disclaimer

Zie voor uitgebreidere informatie eventueel ook de volgende voor dit dossier gebruikte bronnen:

Dit dossier wordt iedere nacht automatisch samengesteld op basis van bovenstaande dossiers. Hierbij is aan de technische programmering veel zorg besteed. Een garantie op de juistheid van de gebruikte bronnen en het samengestelde resultaat kan echter niet worden gegeven.

 

7.

Uitgebreide versie

Van deze pagina bestaat een uitgebreide versie met de juridische context, de Europese rechtsgrond, een overzicht van verwante dossiers en de betrokken zaken van het Europees Hof van Justitie.

De uitgebreide versie is beschikbaar voor betalende gebruikers van de EU Monitor van PDC Informatie Architectuur.

8.

EU Monitor

Met de EU Monitor volgt u alle Europese dossiers die voor u van belang zijn en bent u op de hoogte van alles wat er speelt in die dossiers. Helaas kunnen wij geen nieuwe gebruikers aansluiten, deze dienst zal over enige tijd de werkzaamheden staken.

De EU Monitor is ook beschikbaar in het Engels.