Brief commissie; Brief van de vaste commissie voor Europese Zaken inzake de beëindiging van het parlementair behandelvoorbehoud bij het EU-voorstel: Herziening van de richtlijnen inzake luchtkwaliteit COM (2022) 542 - EU-voorstel: Herziening van de richtlijnen inzake luchtkwaliteit COM (2022) 542

Dit voorstel om een parlementair behandelvoorbehoud te beëindigen is onder nr. 2 toegevoegd aan dossier 36246 - EU-voorstel: Herziening van de richtlijnen inzake luchtkwaliteit COM (2022) 542.

1.

Kerngegevens

Officiële titel EU-voorstel: Herziening van de richtlijnen inzake luchtkwaliteit COM (2022) 542; Brief commissie; Brief van de vaste commissie voor Europese Zaken inzake de beëindiging van het parlementair behandelvoorbehoud bij het EU-voorstel: Herziening van de richtlijnen inzake luchtkwaliteit COM (2022) 542
Document­datum 15-12-2022
Publicatie­datum 15-12-2022
Nummer KST362462
Kenmerk 36246, nr. 2
Externe link origineel bericht
Originele document in PDF

2.

Tekst

Tweede Kamer der Staten-Generaal

Vergaderjaar 2022-

2023

36 246

EU-voorstel: Herziening van de richtlijnen inzake luchtkwaliteit COM (2022) 542 i

Nr. 2

BRIEF VAN DE VASTE COMMISSIE VOOR EUROPESE ZAKEN

Aan de Voorzitter van de Tweede Kamer der Staten-Generaal Den Haag, 15 december 2022

Hierbij meld ik u dat de vaste commissie voor Infrastructuur en Waterstaat heeft geadviseerd het parlementair behandelvoorbehoud zoals vastgelegd bij het EU-voorstel: Herziening richtlijn luchtkwaliteit (COM (2022) 542 i) (Kamerstuk 36 246, nr. 1) met de volgende informatieafspraken formeel te beëindigen:

Informatieafspraken

  • • 
    In de kwartaalrapportages over de stand van zaken rondom de behandeling van de Europese voorstellen op het terrein van lenW zal de Staatssecretaris van IenW de Kamer periodiek informeren over de stand van zaken van dit voorstel. Dat zal ze ook doen via de geannoteerde agenda van de (informele) Milieuraad voor zover de herziening van de Richtlijn Luchtkwaliteit op de agenda van de Raad staat.
  • • 
    De Staatssecretaris van IenW zal de Kamer tijdig informeren wanneer ze voorziet in de onderhandelingen te moeten afwijken van het kabinetsstandpunt zoals weergegeven in het BNC-fiche en/of nadien vastgelegd met de Kamer, bijvoorbeeld in toezeggingen en moties.
  • • 
    Ook zal ze de Kamer tijdig informeren wanneer er substantiële nieuwe elementen aan het oorspronkelijke voorstel lijken te worden toegevoegd of belangrijke elementen worden verwijderd tijdens de onderhandelingen.
  • • 
    De Kamer zal tijdig geïnformeerd worden over opties die voorliggen ter besluitvorming in de Raad en onderliggende Raadswerkgroepen die gevolgen hebben voor belangrijke elementen van de voorgestelde richtlijn en/of de Nederlandse inzet. Op deze manier is de Kamer in staat de inzet nog te bespreken voordat de onderhandelingen in een beslissende of afrondende fase zijn.
  • • 
    De Staatssecretaris zal de Kamer tijdig en op hoofdlijnen informeren over de opties die ter besluitvorming voorliggen. Dit doet ze voor de belangrijkste elementen van de voorgestelde richtlijn en/of de

kst-36246-2 ISSN 0921 - 7371 's-Gravenhage 2022

Nederlandse inzet. Dit geldt bijvoorbeeld voor het vastleggen van luchtkwaliteitsstandaarden (bijvoorbeeld bindende grenswaarden) en het jaartal waarin deze standaarden behaald moeten worden. Op deze aspecten van de herziening worden in het BNC-fiche voorbehouden gemaakt. Hierbij geldt een voorbehoud voor de Raadswerkgroepen.

  • • 
    Zodra een akkoord aanstaande is, zal de Staatssecretaris de Kamer tijdig informeren, zodat dit in concept kan worden bestudeerd. De informatie zal gaan over hoe dit akkoord zich verhoudt tot de inzet in het BNC-fiche, met een focus op de belangrijke elementen zoals hierboven omschreven.
  •  
    Zodra de onderhandelingen in de Milieuraad en met het Europees Parlement zijn afgerond ontvangt de Kamer een appreciatie van het uiteindelijk behaalde resultaat in relatie tot de oorspronkelijke Nederlandse onderhandelingsinzet.
  •  
    De Kamer ontvangt aan het begin van het tweede kwartaal 2023 de uitkomsten van het aanvullende RIVM-onderzoek in het kader van het Schone Lucht Akkoord.

De vastgestelde afspraken zijn in bijgaande conceptbrief aan de Minister van Binnenlandse Zaken en Koninkrijksrelaties vastgelegd1

Namens de vaste commissie voor Europese Zaken verzoek ik u dit advies en de bijgaande conceptbrief ter besluitvorming aan de Tweede Kamer voor te leggen.

De voorzitter van de vaste commissie voor Europese Zaken,

Bromet

1 Zie bijlage

Tweede Kamer, vergaderjaar 2022-2023, 36 246, nr. 2 2


3.

Bijlagen

 
 
 

4.

Meer informatie

 

5.

Parlementaire Monitor

Met de Parlementaire Monitor volgt u alle parlementaire dossiers die voor u van belang zijn en bent u op de hoogte van alles wat er speelt in die dossiers. Helaas kunnen wij geen nieuwe gebruikers aansluiten, deze dienst zal over enige tijd de werkzaamheden staken.