Brief commissie; Brief van de vaste commissie voor Binnenlandse Zaken inzake een voordracht van een voorzitter voor de Toetsingscommissie Inzet Bevoegdheden (TIB) - Voordracht ter vervulling van een vacature van voorzitter voor de Toetsingscommissie Inzet Bevoegdheden (TIB)

Deze brief is onder nr. 2 toegevoegd aan dossier 36129 - Voordracht ter vervulling van een vacature van voorzitter voor de Toetsingscommissie Inzet Bevoegdheden (TIB).

1.

Kerngegevens

Officiële titel Voordracht ter vervulling van een vacature van voorzitter voor de Toetsingscommissie Inzet Bevoegdheden (TIB); Brief commissie; Brief van de vaste commissie voor Binnenlandse Zaken inzake een voordracht van een voorzitter voor de Toetsingscommissie Inzet Bevoegdheden (TIB)
Document­datum 08-12-2022
Publicatie­datum 08-12-2022
Nummer KST361292
Kenmerk 36129, nr. 2
Externe link origineel bericht
Originele document in PDF

2.

Tekst

Tweede Kamer der Staten-Generaal

Vergaderjaar 2022-

2023

36 129

Voordracht ter vervulling van een vacature van voorzitter voor de Toetsingscommissie Inzet Bevoegdheden (TIB)

Nr. 2

BRIEF VAN DE VASTE COMMISSIE VOOR BINNENLANDSE ZAKEN

Aan de Voorzitter van de Tweede Kamer der Staten-Generaal Den Haag, 8 december 2022

Naar aanleiding van de brief van de Minister-President, Minister van Algemene Zaken, van 31 mei 2022 (Kamerstuk 36 129, nr. 1), die door u in handen van de vaste commissie voor Binnenlandse Zaken is gesteld, bericht de commissie u als volgt. Genoemde brief bevat het verzoek aan de Kamer om een voordracht op te stellen teneinde te voorzien in een vacature voor een nieuwe voorzitter van de Toetsingscommissie Inzet Bevoegdheden (TIB).

De vaste commissie voor Binnenlandse Zaken heeft in haar vergadering van 16 juni 2022 besloten een Benoemingscommissie (BC) uit haar midden samen te stellen bestaande uit de leden Leijten (voorzitter), Rajkowski, Dekker-Abdulaziz en Bosma.

De Commissie van Aanbeveling (CvA) bestaande uit de vicepresident van de Raad van State, de President van de Hoge Raad en de Nationale ombudsman, heeft in juli 2022 de met de BC afgestemde vacaturetekst gepubliceerd en de werving gestart. De BC heeft zich op 10 november 2022 verstaan met de Commissie van Aanbeveling (CvA) over de op 27 oktober 2022 toegezonden aanbevelingslijst, houdende de personen die zij gekwalificeerd acht voor de vervulling van de vacature.

De BC spreekt haar waardering uit voor de wijze waarop de CvA haar wettelijke taak heeft uitgevoerd en daarbij een vruchtbare samenwerking, met behoud van ieders verantwoordelijkheid, heeft mogelijk gemaakt.

De BC heeft vervolgens op woensdag 23 november 2022 met de personen die door de CvA benoembaar worden geacht een gesprek gevoerd. Op basis van deze gesprekken en gelet op de overwegingen van de CvA ten aanzien van de onderscheiden kandidaten, heeft de BC de onderstaande voordracht kunnen opstellen.

kst-36129-2 ISSN 0921 - 7371 's-Gravenhage 2022

De voordracht ter vervulling van een vacature van voorzitter voor de TIB:1

  • 1. 
    Mevrouw mr. A.M. Zwaneveld
  • 2. 
    ...
  • 3. 
    ...

De vaste commissie voor Binnenlandse Zaken is in haar vergadering van dinsdag 6 december 2022 door de BC vertrouwelijk geïnformeerd over de bovenstaande voordracht. De vaste commissie voor Binnenlandse Zaken heeft vervolgens met de voordracht ingestemd.

Twee kandidaten hebben, nadat deze zijn geïnformeerd over de door de vaste commissie voor Binnenlandse Zaken geaccordeerde voordracht, besloten de sollicitatie in te trekken. Naar aanleiding daarvan is de voordracht in die zin aangepast dat de namen van betrokkenen zijn verwijderd maar dat de voordracht verder ongewijzigd is gebleven. De vaste commissie voor Binnenlandse Zaken heeft met deze handelwijze ingestemd indien een kandidaat zich, na het akkoord van de commissie, zou terugtrekken.

Op grond hiervan moge ik u namens de vaste commissie voor Binnenlandse Zaken verzoeken deze voordracht aan de Kamer ter goedkeuring voor te leggen.

De voorzitter van de commissie,

Hagen

De griffier van de commissie,

De Vos

1 De sollicitatiebrieven, het curriculum vitae van de kandidaten en de brief van de CvA zijn ter vertrouwelijke inzage gelegd, alleen voor de leden, bij het Centraal Informatiepunt Tweede Kamer.

Tweede Kamer, vergaderjaar 2022-2023, 36 129, nr. 2 2


 
 
 

3.

Meer informatie

 

4.

Parlementaire Monitor

Met de Parlementaire Monitor volgt u alle parlementaire dossiers die voor u van belang zijn en bent u op de hoogte van alles wat er speelt in die dossiers. Helaas kunnen wij geen nieuwe gebruikers aansluiten, deze dienst zal over enige tijd de werkzaamheden staken.