Volters, bedankt voor jullie inzet!

Met dank overgenomen van Volt Nederland (Volt) i, gepubliceerd op woensdag 7 december 2022.

Vandaag is de dag waarop we extra aandacht hebben voor vrijwilligers. Vrijwilligers zijn belangrijk voor het welzijn in onze samenleving. Zonder hen worden belangrijke taken in de samenleving niet ingevuld. Vrijwilligers werken in voedselkeukens, beheren en onderhouden plaatselijke parken en bossen, zijn onmisbaar bij sportverenigingen, in bibliotheken en zorgcentra. Zonder hen krijgen mensen die het nodig hebben geen extra aandacht.

We zien de afgelopen jaren ook een nieuw soort vrijwilliger opstaan. Het zijn -vaak jonge- mensen die zich projectmatig inzetten voor goede doelen. Ze doen af en toe mee met een beach clean-up, gaan in de winter wilgen knotten, helpen bij een buurtfeest. Soms hebben ze veel tijd, soms niet en soms ‘gewoon’ zin om even iets anders te doen. Vrijwilligersorganisaties moeten nog leren omgaan met mensen die projectmatig en dus tijdelijk betrokken zijn.

Voor Volt als politieke beweging is er nog een extra reden om aandacht te hebben voor vrijwilligers. Wij zijn namelijk voor het grootste deel van onze activiteiten van hen afhankelijk. Volt-leden die vanuit hun betrokkenheid bij ons als vernieuwende en Europees georiënteerde partij onder meer de ambitie hebben om in 2040 klimaatneutraal te zijn. En die vinden dat je samen moet werken aan betere oplossingen, die zich inzetten om ons programma de wereld in te brengen. Soms door te helpen bij de interne organisatie van de partij, vaak door zich in te zetten in de samenleving en altijd door de wijken in te trekken tijdens campagnes. Of dat nu voor verkiezingen is of bij een manifestatie die we ondersteunen.

Onze vrijwilligers in het zonnetje

Xander en Auke zijn twee van onze vele vrijwilligers.

Xander is campagnelead in de regio Haaglanden en regelt daar ook de social media. Op dit moment besteedt hij de meeste tijd in het provinciaal campagneteam voor de komende Provinciale Statenverkiezingen. Lees HIER waarom hij vrijwilligerswerk doet voor Volt en waarom hij dat zo boeiend vindt.

Auke is co-lead van de Volt Academy Nederland, waar hij samen met zijn team werkt aan het aanbod van verschillende opleidingstrajecten voor Volt-leden, en aan de ontwikkeling van een Europabrede e-learning. Lees HIER over zijn motivatie en ervaringen.

We zijn dus heel blij met hen, 365 dagen per jaar. We zijn tenslotte zelf ook vrijwilligers. Maar op één dag spreken we die waardering nog eens extra uit: vandaag.

Vrijwilligers, binnen en buiten Volt: fijn dat jullie er zijn!

Bestuur Volt NL