Europees Parlement legt tracken en micro-targeten voor politieke advertenties aan banden

Met dank overgenomen van P.J.G. (Paul) Tang i, gepubliceerd op vrijdag 2 december 2022, 2:31.

Europees Parlement legt tracken en micro-targeten voor politieke advertenties aan banden

Een ruime meerderheid binnen de Justitiecommissie van het Europees Parlement stemde vandaag in met een verbod op tracking van internetgebruikers voor politieke advertenties. Na maandenlange onderhandelingen stelde het Europees Parlement haar standpunt vast op een nieuwe wet over politieke advertenties.

PvdA-Europarlementariër Paul Tang is tevreden: “De democratie staat onder grote druk door filterbubbels en manipulatie met micro-targeting op sociale media. Het vandaag bereikte akkoord verbiedt tracking van online gebruikers en legt grote beperkingen op aan targeting, vooral in aanloop naar de verkiezingen. Dit garandeert eerlijke verkiezingen.”

Het vorig jaar gepresenteerde wetsvoorstel eist van digitale platforms veel meer transparantie over de financiering van politieke advertenties, de daarmee gemoeide bedragen en het bereik van de advertenties. Daarnaast pakt de wet het gebruik van bijzondere persoonsgegevens aan, zoals over seksuele voorkeur of religie.

Het Parlement eist niet alleen transparantie over de totstandkoming van de politieke advertenties, maar legt ook aan grote platformen als Facebook en Google op dat de advertenties Europees geregistreerd worden.

Tang: “Door meer transparantie, restricties aan de verspreiding en effectief toezicht kunnen we direct ingrijpen als verkiezingen gemanipuleerd worden, zoals Trump Afro-Amerikaanse kiezers probeerde te ontmoedigen te stemmen met een gerichte campagne.”

Tang vervolgt: “In de offline wereld kan je een politieke folder weigeren of de deur dicht doen, maar online word je de hele dag lastiggevallen. De rijkste en meest agressieve politieke partij kan zo de informatievoorziening bedienen, terwijl verkiezingen juist optimaal werken als iedereen toegang kan hebben tot dezelfde informatie.”

Het standpunt van de Justitiecommissie wordt waarschijnlijk in maart in de plenaire vergadering van het Europees Parlement overgenomen nu het voorstel steun geniet van de grootste politieke groepen in het Europees Parlement. De wet zelf zal in april 2024 in werking moeten treden, net op tijd voor de verkiezingen van het Europees Parlement in mei 2024.

Photo by nappy / Pexels

2 december 2022

Dit bericht delen

TweetShare on Twitter Share on WhatsAppShare on WhatsApp Share on FacebookShare on Facebook Share on LinkedInShare on LinkedIn

Post navigation

PreviousPrevious post:Europese media in kritieke staat: Commissie gaat mediavrijheid reanimeren

Gerelateerde berichten

Europese media in kritieke staat: Commissie gaat mediavrijheid reanimeren

16 september 2022

Een toevalswinstbelasting als eerlijke antwoord op de energiecrisis

8 september 2022

Evenement: hoe om te gaan met seksueel kindermisbruikmateriaal online?

11 mei 2022

Akkoord op DSA: “Na 20 jaar eindelijk nieuwe wetgeving over online veiligheid”

22 april 2022

Kies een taal Nederlands English

Aanmelden nieuwsbrief

Volg mijn werk

Vind ons op:

Facebook page opens in new windowTwitter page opens in new windowLinkedin page opens in new windowInstagram page opens in new windowTelegram page opens in new window

De PvdA

Site navigatie

Zoeken

Search:

© 2022 Paul Tang

Privacy en Cookiebeleid

Go to Top

We gebruiken cookies om je taalinstellingen te onthouden en onze site tegen spam te beschermen.AkkoordWeigerenPrivacybeleid

Je kunt je toestemming op elk moment intrekken met de knop toestemming intrekken.Toestemming intrekken