Europa Vandaag: meer chips voor Europa en Charles in China

donderdag 1 december 2022, 8:30

Europa Vandaag brengt u dagelijks op de hoogte van de activiteiten in de Europese politiek. Geselecteerd en becommentarieerd door de redactie van Europa-Nu.nl. Raadpleeg dagelijks de rubriek om op de hoogte te blijven van Europese ontwikkelingen!

 
De toekomst

Meer chips in de EU

Vandaag en morgen komt de Raad i Concurrentievermogen bijeen in Brussel. Voor vandaag staat onder andere de Europese chipwet op het menu. Met deze nieuwe wet wil de Europese Commissie i de EU minder kwetsbaar en minder afhankelijk maken van spelers in het buitenland en de Europese chipindustrie uitbreiden.

Als gevolg van de coronacrisis is er wereldwijd een groot tekort aan chips ontstaan die nodig zijn voor de productie van smartphones, tablets, elektrische auto's en andere electronica. Met het oog op de digitale transitie ontstaan nog meer nieuwe markten voor de chipsector waar de EU een grotere rol in wil spelen.


 
Charles MICHEL
Bron: The Council of the European Union

Charles voor bliksembezoek in China

Charles Michel i, de voorzitter van de Europese Raad, is afgereisd naar China. Vandaag spreekt hij daar de Chinese leider Xi Jinping in Peking. Om coronamaatregelen te omzeilen, houdt hij het bij een ééndaags bezoekje.

Michel wil met Xi Jinping in gesprek gaan om de banden tussen China en de EU aan te halen in het kader van de huidige spaningen in de wereld. De timing van deze ontmoeting is echter wat ongemakkelijk, want er zijn grote protesten aan de gang in China over het strenge coronabeleid. Of Michel hier iets over gaat zeggen is nog maar de vraag, hij heeft namelijk een lange waslijst aan onderwerpen om te bespreken. De relatie met Rusland, Taiwan en de schending van mensenrechten staan boven het lijstje.


En verder...

De Tweede Kamercommissie Buitenlandse Zaken gaat vandaag in gesprek met de Bulgaarse ministers van Buitenlandse Zaken, Binnenlandse Zaken en Justitie. Naar verwachting zullen ze het hebben over het Schengenbeleid, Bulgarije mag namelijk per 1 januari 2023 toetreden tot de Schengenzone als het aan de Europese Commissie ligt. Onder andere Nederland ligt namelijk dwars op dit onderwerp.

 

Europa in een oogopslag

 

Datum & tijd

Organisatie

Agenda

1 december

Raad van de EU

Raad Concurrentievermogen (Interne Markt en Industrie)

1 december

Europese Commissie

Charles Michel ontmoet Xi Jinping

1 december

Tweede Kamer

Commissie BuZa in gesprek met Bulgaarse ministers van Buitenlandse Zaken, Binnenlandse Zaken en Justitie.