Eén centrale Eerste Hulp voor Jongeren

Met dank overgenomen van Democraten 66 (D66) i, gepubliceerd op maandag 21 november 2022.

Onderzoeken wijzen uit dat jongeren steeds meer gebukt gaan onder mentale problemen als stress, depressie en suïcidale gedachten. Volgens het RIVM heeft één op de zes jongeren tussen de 12 en 25 jaar suïcidale gedachten. En 37% heeft psychische klachten. Daarom pleit D66 Kamerlid Rens Raemakers voor een Eerste Hulp voor Jongeren. Daar kunnen jongeren van alle leeftijden telefonisch en per chat snel en makkelijk terecht, ongeacht welk probleem ze hebben.

Rens Raemakers

Tweede Kamerlid; Jeugdzorg, -criminaliteit & -bescherming, GGZ, Beschermd wonen, Maatschappelijke opvang, Diensttijd

21.11.2022

Tweede Kamer nieuws

Zorg, gezondheid en sport

Voor alle jongeren, van alle leeftijden

Er zijn verschillende instanties die zich inzetten op het gebied van mentale gezondheid. Deze organisaties doen stuk voor stuk goed en belangrijk werk. Zij zorgen ervoor dat mensen geholpen kunnen worden met hun problemen. Maar het blijkt dat jongeren vaak niet weten waar zij kunnen aankloppen. Dat kunnen we oplossen door één centraal punt voor hulp voor alle jongeren van alle leeftijden te maken. Dat kan een nieuw platform zijn, of een doorontwikkeling van een bestaand platform.

“Het lijkt wel een epidemie, zoveel jongeren lijden onder prestatiedruk, stress en depressies. Ze hebben ook veel op hun bord.”

Rens Raemakers

Makkelijker hulp vragen en krijgen

D66 Tweede Kamerlid Rens Raemakers wil dat jongeren makkelijker hulp kunnen vragen én krijgen: “Het lijkt wel een epidemie, zoveel jongeren lijden onder prestatiedruk, stress en depressies. Ze hebben ook veel op hun bord. Het is moeilijk om überhaupt om hulp te durven vragen. En dat is nog moeilijker als je het gevoel hebt dat je vooral moet presteren. Omdat je altijd de beste kant van jezelf moet laten zien. Als het even niet goed gaat, dan moeten jongeren weten waar zij altijd terecht kunnen, ongeacht welk probleem ze precies hebben: een Eerste hulp voor Jongeren. Even chatten op de website, appen of bellen kan iemand meteen helpen.”

Snel helpen via één centraal punt

Uit het Jongerenadvies van Unicef, opgesteld door jongeren, blijkt dat jongeren willen dat het vragen van hulp makkelijker en laagdrempeliger wordt. D66 wil dat alle jongeren van alle leeftijden naar één herkenbaar punt kunnen om te chatten en te bellen. Degene waar mee wordt gechat of gebeld, kan naar je luisteren. En vervolgens direct met de jongere bepalen waar deze het beste geholpen kan worden. Jongeren hoeven op deze manier niet zelf te zoeken naar welke specifieke hulp wel of niet bij ze past. Ze worden snel en effectief geholpen.

Rens Raemakers: “Zal ik naar de huisarts gaan, of moet ik een psycholoog bellen? Heb ik eigenlijk wel een probleem? Ook jongeren van 16 of juist van 29 moeten weten dat ze terecht kunnen. Want elke dag dat een jongere rondloopt met een probleem, is een verloren dag.”

Gerelateerde nieuwsberichten

Bekijk alle items

11.11.2022

Wereldwijd veilige abortuszorg

Tweede Kamerleden Sjoerd Sjoerdsma en Wieke Paulusma dienen een initiatiefnota in om de toegang tot veilige abortus internationaal te verbeteren. Wereldwijd staat de vrijheid om te kiezen voor abortus onder druk.

Lees verder

20.10.2022

Gebruik standaard ‘thuistest’ voor baarmoederhalskanker

De deelnamegraad aan het bevolkingsonderzoek is te laag en moet omhoog. Met dit voorstel wordt het voor vrouwen makkelijker om deel te nemen.

Lees verder

23.09.2022

Gratis schoolmaaltijd voor kinderen in kwetsbare wijken

Zo wordt voorkomen dat kinderen met een lege maag in de klas zitten en niet goed kunnen leren.

Lees verder

Home Nieuws Eén centrale Eerste Hulp voor Jongeren