Terugblik tweede Nacht van de Lobbyist: een diversiteit aan gasten en nieuwe inzichten

Met dank overgenomen van Faculteit Governance and Global Affairs (FGGA) i, gepubliceerd op dinsdag 15 november 2022.

Op donderdag 10 november vond de nacht van de lobbyist plaats. Tijdens dit publieke evenement, dat georganiseerd werd door de Universiteit Leiden en de Public Affairs Academy, werd inzichten gegeven over de verschillende aspecten van lobbyen en de diversiteit van de wereld van belangenvertegenwoordiging.

De avond startte in de Nieuwe Kerk in Den Haag, met Joris Luyendijk als keynote speaker. Luyendijk vertelde over zijn boek ‘de zeven vinkjes’ waarin hij benadrukt dat mensen die geboren zijn in een bepaald milieu, met bepaalde uiterlijke karakteristieken en kennis, meer kansen hebben dan Nederlanders die hier niet over beschikken. Het thema diversiteit, onder het publiek en tijdens de deelsessie, speelde een grote rol tijdens de Nacht van de Lobbyist.

Hierna begonnen de deelsessies, waaronder de deelsessie ‘media en belangenbehartigen’. Verschillende wetenschappers en journalisten, zoals Ellis Aizenberg van de Universiteit Leiden en Ariejan Korteweg van de Volkskrant, bespraken allerlei dilemma’s en stellingen, bijvoorbeeld of lobbyen vanuit de media niet de beste manier of om beleid te beïnvloeden. ‘Ik vond het heel erg leuk om te doen. Mijn onderzoek gaat hier ook over en mijn hart gaat hier echt sneller van kloppen. Daarnaast vond ik het leuk dat er veel verschillende gasten waren, zoals journalisten, mensen uit het bedrijfsleven, mensen uit de wetenschap en natuurlijk belangenbehartigers’, laat Ellis Aizenberg weten.

Iets dat Marianne Thieme i, medeoprichtster van de Partij van de Dieren, beaamt. ‘Ik vond de gemeleerdheid van het gezelschap hartstikke leuk’, laat Marianjne Thieme weten. Zij hoopte met haar deelsessie, wat ging over idealisme en belangen behartigen, bij te dragen aan een nieuwe stroming van activistische politici: ‘Ik vind het belangrijk mijn verhaal te vertellen, omdat de politiek ook op een andere manier vormgegeven kan worden, waarbij zij gaan voor het nastreven van hun idealen’. Hierbij richtte Marianne Thieme zich vooral op de studenten die tijdens de Nacht van de Lobbyist aanwezig waren.

Een van de studenten is Merel Peereboom, student Management van de Publieke Sector aan de Universiteit van Leiden. ‘Ik was voornamelijk benieuwd naar het verhaal van Marianne Thieme, omdat zij altijd een sterke mening heeft als het gaat over de invloed van lobbyisten. Ik heb de avond als heel interessant en ook gezellig ervaren’. Toch hoopt Merel dat er de volgende keer meer studenten bij aanwezig zullen zijn, zodat het publiek nog meer divers wordt.